Gyakori látászavarok

Az információk döntő többségét a látással, szemünk segítségével szerezzük, ezért legfontosabb érzékszervünk a szem.


A normális látáshoz elengedhetetlen a kétszemes együttlátás. Ennek kialakulása hosszú fejlődés eredménye a gyermek életében. Kéthónapos korban még csak fény- és alaklátás észlelhető, mire azonban a gyermek elindul, azaz 8-9 hónapos korra biztonságos tér- és mélységlátásnak kell kialakulnia.

Ehhez két feltétel szükséges: legyen éleslátás - azaz ne legyenek fénytörési hibák -,valamint a szemeknek minden irányban egyformán, szinkron kell mozogniuk.

A hibák megítélésére már két-három hónapos kortól lehetőség van. A fénytörési hibák, a kancsalság és a fejlődési rendellenességek idejében történő felismerésével és megfelelő kezelésével az esetek döntő többségében már iskolába kerülés előtt jó látás érhető el.

Külön ki kell emelni a serdülő kor elején jelentkező, ma már civilizációs betegségnek számító rövidlátást. Ennek örökletes tényezőit nem védhetjük ki, de sokat tehetünk a külső körülmények javításával a progresszió megakadályozására. (megvilágítás, TV-nézési szokások, stb.)

Sok fiatal kapja ilyenkor élete első szemüvegét, mely komoly lelki problémákat szokott okozni. Fontos, hogy a szülők is tisztában legyenek azzal, hogy a gyermeke miért kapott szemüveget és hogyan kell viselnie.

A színtévesztés, mint örökletes eltérés egész életre szól, de csak a pályaválasztásnál jelenthet gondot. A korai felismerés segít a gyermek helyes pályaválasztásában.

Felnőtt korban is alapvető cél az éleslátás megtartása. A töréshibák korrekcióján kívül a látásromlást okozó betegségekre is figyelni kell. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, érelmeszesedés szemfenéki elváltozásokat okozva a látást is jelentősen ronthatják.

A rendszeres szemészeti ellenőrzések lehetőséget adnak az alattomosan kezdődő és veszélyes zöldhályogok korai felismerésére is.

A szürkehályog okozta látásromlással a betegek maguk fordulnak szemorvoshoz. Korszerű műlencsék beültetésével ma már vastag szemüvegek viselése nélkül is elérhető a jó látás.

A szemészeti problémák és így a szemész szakorvosi ellátás végigkísérik egész életünket.

| rövidlátás, távollátás, fénytörési hibák, kétszemes együttlátás, színtévesztés
2016-04-29 17:30:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop