Hogyan ápoljuk a képernyő által megerőltetett szemünket?

Ahogy a szemünk öregszik, egyre kevésbé tűri a számítógép képernyőjét, ám a szemészek szerint néhány egyszerű megoldás könnyíthet a problémán.

számítógép, monitor, képernyő, szem, túlerőltetés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Norton, A.

Ha számítógéppel dolgozunk, nem mindig vesszük észre a szemünk fáradtságát, de a St. Louis-i American Optometric Association szerint a túlerőltetett szem jelei a fejfájás, homályos vagy kettős látás, fáradt, égő vagy gyulladt szem, merev, fájó nyak- és vállizmok. Bár ezeket a tüneteket mindenki érezheti, aki sok időt tölt a képernyő előtt, az idősebbeknek gyakran van szükségük más megoldásokra.

50 éves kor fölött a számítógépet használóknak szükségük lehet egy külön szemüvegre, ami megfelel a képernyő szögének és távolságának, mondja dr. Kent Daum, az alabamai egyetem szemésze. Az idősebbeknek általában vagy közel- vagy távollátásra van szemüvegük vagy kontaktlencséjük, de ami a távolságot illeti a montitor valahova a kettő közé esik. "Nehéz olyan szemüveget találni, ami egyaránt alkalmas a számítógéphez és minden másra" - magyarázta Daum.

A közepes és rövid távolságokra fókuszált szemüvegek a legalkalmasabbak a számítógép-felhasználóknak, akik egy közel- és egy távollátó kontaktlencsét használnak, az AOA közepes távolságú olvasószemüveg viselését ajánlja a lencse fölé.

Dr. Daum a következő néhány tanáccsal szolgált:

- Minőségi, 17 colos monitort használjunk és legyen megfelelő nagy a betű, hogy könnyedén olvashassuk.

- Sötétítőfüggönnyel és a mennyezeti világítás csökkentésével szüntessük meg a fényvisszaverődést, csillogást. Az általános világítást csökkentsük a felére, az irodahelyiségben segíthet, ha a neont asztali lámpával váltjuk fel.

- Legyen a monitor kicsit a szemmagasság alatt, és a képernyő fényereje feleljen meg a helyiség világításának.

- Mivel az emberek általában kevesebbet pislognak, amikor a képernyőre merednek, az idősebbek kiküszöbölhetik a korral járó szemszárazságot. A műkönny segíthet a problémán.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| számítógép, monitor, képernyő, szem, túlerőltetés
2002-07-31 22:52:33
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop