Hogyan válasszuk ki a megfelelő szemüveget

A legtöbb ember nem nagyon törődnek azzal, hogy a neki megfelelő típust választotta-e. Sokan csak a divatot figyelik.

szemüveg, lencse, szemészet | InforMed Hírek16   InforMed | Finkelstein, E.

A legtöbb nagy forgalmazó boltjaiban először a keretre helyezik a hangsúlyt, és csak ezután próbálják meg beleilleszteni a lencsét. Ez nem éppen a legjobb módszer, mert vannak olyan lencsék, amelyek bizonyos keretekbe semmiképpen nem passzolnak.

Az American Academy of Ophtalmology ajánlása szerint a legfontosabb az lenne, hogy már a szemészeti vizsgálaton meghatározzák, hogy kinek milyen lencsére van szüksége - mert fontos ugyan, hogy hogyan áll egy szemüveg, de hogy hogyan látunk, az ennél sokkal lényegesebb kérdés.

Sokaknak egyszerű lencsére van szükségük, hogy rövidlátásukat, távollátásukat vagy szemtengelyferdülésüket korrigálják, másoknak bifokális vagy trifokális lencséket kell hordaniuk, mert a problémájuk is többrétű.

A legtöbb lencsét műanyagból készítik, ami könnyebb és kevésbé törékeny, mint az üveg, de sokkal könnyebben karcolódik. A modernebb műanyagokból, így például a polikarbonátokból készült lencsék különleges védelmet nyújtanak, ezért ebből készülnek a védőszemüvegek és a sportolásnál használt szemüvegek. Minden lencsét el lehet látni UV-védőréteggel is, ami a káros ultraibolya-sugárzástól óvja meg a szemet. (Vannak olyan napszemüvegek, amelyeken nincs ilyen réteg, ezért ezt minden esetben ellenőrizzük a csomagoláson.)

Kaphatunk ezen felül karcolás elleni védőréteget is, és lehet színezi is a lencséket. A legjobb megoldás felől érdeklődjünk a szemorvosunktól.

Oké, most már választhatunk keretet is. Először hagyjuk, hogy az eladó válassza ki az arcunkhoz és a lencsékhez leginkább illő kereteket - az erősebb lencsékhez például a kisebb, kerek formájú keret illik a leginkább.

A manapság kapható keretek többnyire fémből vagy műanyagból készülnek, de ha egy kicsit utánajárunk, találhatunk még hagyományos szarukeretet is. A műanyag a legellenállóbb és a legjobb a vékony lencsékhez, míg a legújabb modellek, amiket titánium-ötvözetekből és szénszálas anyagokból készítenek, voltaképpen elpusztíthatatlanok.

A masszív rugós szár nem törik vagy hajlik el, és ügyeljünk arra is, hogy a fülünkön jól üljön a szár vége. Végül figyeljünk oda a szemüveg nyergére is, mivel a szemüveg súlyának 90 százalékát az orrunk hordja.

Ha a gyermekünknek veszünk szemüveget, további különleges szempontokat is figyelembe kell vennünk. A legjobb választás a polikarbonát lencse, mivel biztonságos, és a rugalmas szár, mivel tartós. A szárak végére biztonsági hosszabbítót is tehetünk, ami körbeéri a gyermek fülét, hogy jobban üljön a fején szemüveg.

Egy átlagember kétévente cseréli le a szemüvegét, ami nem olcsó. Nem árt körülnézni, mielőtt döntenénk, mert a látszerészek és az optikai boltok árai között nagy különbségek lehetnek, és a piackutatással sok pénzt takaríthatunk meg. Ne feledjük, olyan szemüveget kapunk, amilyenért fizettünk, és bár nem állítom, hogy az olcsóbb szemüveg ártalmas a szemnek, de lehet, hogy nem annyira tartós.

| szemüveg, lencse, szemészet
2019-07-11 19:48:13
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop