Kontaktlencse 8-11 éveseknek

Nemrégen még a tizenévesek körében volt afféle beavatási szertartás, hogy a szemüvegüket kontaktlencsére cserélték. A legújabb kutatások szerint már a 8-11 évesek is képesek felelősséggel kezelni a kontaktlencsét.

kontaktlencse | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Egy három hónapig tartó vizsgálatban 10 rövidlátó gyerek vett részt, akik naponta cserélhető kontaktlencsét viseltek. A tanulmány végére kilencen jelezték, hogy semmi vagy csak kevés problémájuk van a lencse kezelésével.

– Sok szülő nem hiszi el, hogy már egy nyolcéves gyerek is felelősséggel tudja viselni a kontaktlencséjét – mondja Jeffrey Walline, a tanulmány vezető szerzője. – A tanulmányunkban szereplő gyerekek nem vették igénybe a szüleik segítségét a kontaktlencse berakásakor és kivevésekor.

A naponta cserélhető kontaktlencse körülbelül napi egy dollárba kerül, ami évente mintegy 100 dollárral több, mint a leggyakrabban felírt, kéthetente váltható. A megkérdezett szülők azonban szívesen vállalnák a pluszköltségeket.

A naponta cserélhető lencse használata fölöslegessé teszi a tisztítást és a fertőtlenítést, megkönnyíti a lencséhez való alkalmazkodást, és a gyerekek megtanulják a lencse kivételét és behelyezését.

A legtöbb gyereknek azt mondják, hogy 12-13 éves koráig még túl korai kontaktlencsét viselnie. – Most már kiderült, hogy az ennél fiatalabb rövidlátó gyerekek is viselhetnek mind merev, mind lágy kontaktlencsét.

– A fő ok, amiért a szemészek nem javasolják korábban a lencse hordását, az, hogy nem bíznak a gyerekek felelősségtudatában – mondja a kutató. De más tanulmányok is azt igazolják, hogy a 8-11 éves gyerekek kellően érettek már a kontaktlencse önálló kezeléséhez.

A kutatók jelenleg 470, szintén 8-11 éves gyereket toboroznak, hogy összehasonlítsák a szemüveget és a kontaktlencsét viselőket önbizalom, önértékelés, tanulmányi eredmény, sportolás és a társaikkal való interakciók szempontjából.

Medical News Today
| kontaktlencse
2005-06-08 16:09:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop