Kontaktlencse-ápoló szerekről (II.)

Előző írásomban egy pácienssel megtörtént "konkrét" eset kapcsán fejtettem ki gondolataimat a kontaktlencse-ápoló szerekkel kapcsolatban, most lássuk "általánosságban.

kontaktlencse, szemészet | Gyógy-ír   Kisalföld | Kéry, K.
Egy újonnan felhelyezett kontaktlencsével ragyogó, tiszta a látás, s annak viselése is kényelmes. Bizonyos viselési idő elteltével azonban ez megváltozikA kontaktlencsére ugyanis - minél tovább hordjuk - kerülhetnek:
 • szennyeződések (pl. porszem: ha fúj a szél és nem viselünk napszemüveget, vagy ha védőszemüveg nélkül biciklizünk, motorozunk
 • kerülhet rá arckrém, szemfesték is, ha a szemhéj szélét is "bemázoljuk" vele,
 • "feltöltődhet" nikotinnal, ha sokat dohányzunk, vagy huzamosabb időn át tartózkodunk "füstös" helyiségben (a dohányosok kontaktlencséje sokszor "barnásan" el is színeződik),
 • keletkezhetnek rajta lerakódások a könny fehérjéiből, zsírszerű anyagaiból és anorganikus (szervezetlen) sóiból (ezért fontos a fehérjeoldás!),
 • megtelepedhetnek rajta kórokozók, mikroorganizmusok pl. kézről (ezért lényeges mindig az alapos kézmosás, mielőtt a kontaktlencséhez nyúlunk),
 • befertőződhet a helytelenül - napon - tárolt ápolószer, oldat.

Tudnunk kell, hogy a szemben "normálisan" is vannak mindig baktériumok, amelyek csak akkor "támadnak", ha a szem valamilyen módon megbetegszik. Mindezek csökkenthetik a kontaktlencsés látásélességet, ronthatják a komfortérzést, megváltoztathatják a kontaktlencse illeszkedését, mozgását a szemen, s a szem megbetegedését is előidézhetik, ugyanakkor mindezeket meg is előzhetjük a kontaktlencse gondos ápolásával, tisztán tartásával.

Milyen kontaktlencse-ápoló szereket ismerünk?

"Napi" tisztítók

Ezekből cseppentünk a kontaktlencse mindkét felszínére - azok szemből való eltávolítása után -, majd körülbelül 20 másodpercig tenyerünkben, vagy az ujjunk között dörzsölgetve eltávolítjuk a kontaktlencse felszínére rakódott idegen anyagokat s az esetleges kórokozókat. Ezen "mechanikus" tisztítás után nagyon fontos a gondos öblítés.

Öblítőoldatok

Ez lehet maga a tároló-fertőtlenítő oldat, de lehet az úgynevezett "fiziológiás" sóoldat. Csapvíz, nyál soha! Figyelem! A "fiziológiás" sóoldat a kontaktlencse tárolására nem alkalmas, mert fertőtlenítőszer nincs benne! Ezekkel az öblítőoldatokkal eltávolítjuk a kontaktlencséről a "mechanikus" tisztítás során "fellazított" idegen anyagok maradékait és a tisztítószert is, ami irritálhatja a szemet.

Fertőtlenítő oldatok

Általában ezekben "tároljuk" is a kontaktlencséket a tárolótokokban.

Ezekről azt kell tudnunk, hogy tényleges fertőtlenítő hatásukat akkor tudják kifejteni, ha bennük legalább 6-8 órát "tartózkodik" a kontaktlencse - legjobb, ha egész éjszaka - persze ha mindennap "frisset" használunk belőle. Ha valami miatt hosszabb időn át nem viseljük a kontaktlencsénket, a tárolótokban a megfelelő tároló-fertőtlenítő oldatot hetente akkor is cserélnünk kell, mert az "állás" közben befertőződhet, "megbuggyanhat".

Fontos a tárolótokok tisztán tartása is, ezért ajánlom, hogy mindennap öblítsék át azt forró (60 C-fokos) vízzel, vagy magával a tároló-fertőtlenítő oldattal, és havonta egyszer "sikálják" át egy erre a célra vásárolt fogkefével és valamilyen "finom" lúgos oldattal (pl. mosogatószerrel vagy kézmosó szerrel), amit természetesen utána leöblítünk. Ma már több kontaktlencse-ápoló szerhez eleve csomagolnak tárolótokot - ami nagyon örvendetes -, ha nem ilyet használunk, akkor legalább évente cseréljük!

Enzimes tisztítás (fehérjeoldás)

Fehérjék a könnyből rakódhatnak le a kontaktlencse felszínére. Eltávolításuk fehérjeoldó, enzimes tablettával történhet. Az enzimes fehérjeoldást legjobb külön tárolótokban végezni - melyet csak erre a célra használunk -, s abban az oldatban kell feloldani a fehérjeoldó tablettát, ami ahhoz konkrétan ajánlott (ez lehet a "saját" tároló-fertőtlenítő folyadékunk, de van, amikor "fiziológiás" sóoldatban kell. (Tablettából sem mindegy, hogy milyet használunk, mert mindegyik más és más enzimet tartalmaz!)

A fehérjeoldás javasolt időtartama általában 2 óra, utána öblítsük le a kontaktlencsénket és tegyük friss tároló-fertőtlenítő oldatba egész éjszakára.

A fehérjeoldást rendszeresen - hetente egyszer - végezzük, a legjobb, ha a hétnek mindig ugyanazon napján. Míg volt a tv-ben a "Dallas", én mindig ahhoz társítva ajánlottam hölgypácienseimnek.

Nedvesítés

Néha szükség van a kontaktlencsék szemben történő nedvesítésére is. Például:

 • Csökkentebb könnytermelés esetén
 • Száraz, meleg, huzatos környezetben.
 • Dohányfüstös helyiségben.
 • Légkondicionált irodákban, autóban, repülőgépen.
 • Hosszas vezetés, olvasás, tanulás során, s azoknak, akik sok időt töltenek a számítógép monitorja előtt. (Ilyenkor a pislogás is ritkább általában, ami által "természetesen" nedvesítjük a lencsénket, s az könnyen "kiszáradhat" a szemen.) Erre a célra a speciális "nedvesítőcseppek" = komfortcseppek az ideálisak, s itt kell tudnunk, hogy gyógyszert tartalmazó szemcseppet kontaktlencsével együtt nem használhatunk!
| kontaktlencse, szemészet
2007-11-14 14:40:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop