Korrigáló lencsék

A törési hibákat keretbe épített üveg vagy műanyag lencsékkel (szemüveggel) vagy közvetlenül a szaruhártyára helyezett kis műanyagdarabokkal (kontaktlencsével) lehet javítani. A legtöbb ember számára a választás külső megjelenés, valamint kezelés- és viselésbeli kényelem kérdése.

lencse, szemüveg, kontaktlencse, fénytörési hiba, rövidlátás, távollátás, szemüveg | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A műanyag lencsék könnyebbek, de könnyen karcolódnak; az üveglencsék tartósabbak, de nagyobb valószínűséggel törnek el. Mindkét fajtát lehet színezni, vagy olyan kémiai anyaggal kezelni, amelyik automatikusan elsötétíti, ha fény éri a lencsét. A lencséket be is lehet vonni, hogy csökkentsék a szemet érő potenciálisan káros ultraibolya fény mennyiségét. A bifokális lencsék két lencsét tartalmaznak - egy felsőt, amelyik a távollátást biztosítja és egy alsót, amelyik a közellátást.

Sok ember úgy tartja, hogy a kontaktlencse vonzóbb, mint a szemüveg, és egyesek úgy vélik, hogy kontaktlencsével természetesebb a látás. A kontaktlencsék azonban több gondoskodást igényelnek, mint a szemüveg, károsíthatják a szemet, és egyes emberek számára nem javítják olyan jól a látást, mint a szemüveg. Idősebbeknek és ízületi gyulladásos embereknek gondot okozhat a kontaktlencsével bánni, és azt a szembe helyezni.

A kemény (rigid) kontaktlencsék vékony korongok, melyek kemény műanyagból készülnek. A szilikonból és más összetevőkből készülő, gázok számára átjárható lencsék kemények, de jobban lehetővé teszik az oxigén szállítását a szaruhártyához. A lágy, hidrofil kontaktlencsék hajlékony műanyagból készülnek és a teljes szaruhártyát fedik. A legtöbb lágy, nem hidrofil lencse szilikonból készül.

Az idősebb emberek általában könnyebben kezelhetőnek találják a lágy lencséket, mert azok nagyobbak. Kevésbé valószínű az is, hogy kiessenek, vagy alattuk por vagy más részecskék ragadjanak meg, mint a kemény lencsék esetében. Ezenkívül a lágy kontaktlencsék az első viseléskor általában kényelmesebbek, viszont feltétlenül lelkiismeretes gondozást igényelnek.

Az első pár kemény kontaktlencsét akár egy hétig is kell hordani, amíg viselésük tartósan kényelmessé válik. A lencséket naponta fokozatosan, egyre több órán át viselik. Habár a lencsék eleinte kényelmetlenek lehetnek, nem szabad, hogy fájdalmat okozzanak. A fájdalom nem megfelelő illeszkedést jelez.

A legtöbb kontaktlencsét minden nap ki kell venni és tisztítani kell. Másik lehetőségként eldobható lencse is beszerezhető - melyek közül egyeseket egy vagy kéthetente kell cserélni, másokat minden nap. Eldobható lencsék használatával elkerülhető a lencsék tisztítása és tárolása, mivel a lencséket rendszeresen újjal cserélik ki.

A kontaktlencsék bármely fajtájának viselése felveti súlyos, fájdalmas szövődmények kockázatát, köztük a fertőzésből eredő szaruhártyafekélyét is, ami a látás elvesztéséhez vezethet. A kockázat nagyban csökkenthető a gyártó és a szemész utasításainak, és a józan ész által diktált szabályoknak a követésével. Minden újrahasználható kontaktlencsét sterilizálni és fertőtleníteni kell, az enzimes tisztítás nem helyettesíti a sterilizálást és a fertőtlenítést. A súlyos szövődmények kockázata nő, ha a kontaktlencséket otthon készített sós oldatokkal, nyállal, csapvízzel, vagy desztillált vízzel tisztítják, és ha az emberek úszáskor viselik a elncsét. Nem szabad a lágy kontaktlencséket - köztük az egy vagy több napig hordható, illetve eldobható lencséket sem - éjszaka, ágyban viselni, hacsak nincs különleges okunk így tenni. Ha valaki kényelmetlenséget, túlzott könnyezést, látásromlást vagy a szem vörösségét tapasztalja, a lencséket azonnal el kell távolítani. Ha gyorsan nem enyhülnek a tünetek, a beteg lépjen kapcsolatba szemorvossal.

| lencse, szemüveg, kontaktlencse, fénytörési hiba, rövidlátás, távollátás
2009-02-17 09:45:33
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop