Mit kell tudni a kontaktlencséről?

Nyáron mindig megnövekszik a kontaktlencse viselők tábora, hiszen a nagy melegben kényelmetlenebb a szemüveg: izzadó arcukon csúszkál, szüntelenül bepárásodik... szívesen hordanánk divatos napszemüveget, felszabadultan szeretnénk kirándulni, strandolni, és jól is akarnánk látni.

kontaktlencse, szemészet | InforMed Hírek15   InforMed | Kovács, J.

Van olyan szemüveges, akiből ilyenkor lesz "állandó" lencseviselő, de sokan váltják fel nyaranta okuláréjukat átmenetileg kontaktlencsére. Az előbbiek leginkább a hagyományos "éves" lencsét választják, míg az utóbbi célra kiválóan alkalmasak az úgynevezett "rövid élettartamú" 2-4-12 hetes kontaktlencsék, melyeket például a szabadság lejártával egyszerűen el lehet dobni.

Gyakran kérnek ilyet ilyenkor a régi lencseviselők, ők szükség esetén aludhatnak is bizonyos fajtájú lencsékkel.

Mások a szemük színét változtatják meg szívesen lebarnult bőrükhöz, ehhez a színes kontaktlencsék biztosítanak széles skálán lehetőséget dioptriás, és dioptria nélküli változatban egyaránt. ) Ha ez a szándék csak "időszakos", akkor ennek is az "eldobható" változatát lehet ajánlani, ha "állandó", akkor az "éves" élettartamút.

A csak nyárra szánt kontaktlencsék kipróbálását is speciális és alapos szemorvosi vizsgálat előzi meg, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban alkalmas-e szemünk a kontaktlencse viselésére, majd meg kell tanulni a lencsével való bánásmódot, és meg kell ismerni az ápolás és a viselés "játékszabályait" is. Hogy gondtalanul és jól teljen a kontaktlencsés-nyaralás, - akár útban a Costa Brava felé is találjanak lehetőséget a kézmosásra, mielőtt a szemükhöz, lencséjükhöz nyúlnak.

Az autóvezetők, a hosszú koncentrálás időszakában, rendszeresen pislogjanak, mert így megelőzhetik lencséjük, szemük kellemetlen "szárazság érzését". Szükségük lehet emellett "nedvesítő szemcseppre is, főleg, ha autójukban légkondicionálás működik. Hasonlóak ajánlhatók repülőgépen utazóknak is.

Jól jön a "műkönny" a nagy melegben is - hiszen olyankor nagyobb a kontaktlencse nedvesség iránti igénye -, és amikor napozásnál bőrüket óvják a leégéstől, egy napernyővel, esetleg a csukott szemre helyezett vizes vattagombóccal - előzzék meg, hogy a lencse "rásüljön" a szemükre.

Arra is gondoljanak, hogy a kontaktlencse is "elúszhat" a vízben, amikor fürdenek - ezért lehetőleg jól záró "úszószemüvegben szeljék a habokat. (Mindamellett tartaléklencse is jó, ha van !) - és ha netalántán a sok tengeri búvárkodástól begyulladna a szemük, tartsanak a a kontaktlencse viselésben szünetet!

Ha Önöknél van a szemüvegük, az sem jelent gondot! Vigyék el magukkal a napszemüveget is, hiszen akkor kellemesebben gyönyörködhetnek a Gross Glockner hófödte csúcsában, de nem megy a lencse alá a sivatag homokja sem. Még a bakonyi táborban se használjanak nyálat, vagy csapvizet a kontaktlencse tisztítására, és a barátnő "lötyijénél" is mindig jobb a jól bevált sajátjuk.

Ha tudják, úgy alakítsák a viselés idejét, hogy még az ezüsthíd alatti séta, illetve az éjszakai diszkó is beleférjen a megengedettbe, és a tábortűz végén, vagy a "Szirtaki-est" után is jusson eszükbe a lencsét elalvás előtt kivenni. Még az északi "fehér éjszakák" alatt is csak az aludjon lencséjével, akinek azt a szemorvosa megengedte.

| kontaktlencse, szemészet
2018-08-20 19:20:26
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop