Hirdetés

A corneába ültetett gyűrűvel helyettesíthető a lézersebészet

Egy új eljárás segítségével, melynek során egy apró, átlátszó gyűrűt ültetnek be a szaruhártyába, talán egyes rövidlátó betegek lézersebészet nélkül is megszabadulhatnak szemüvegüktől vagy kontaktlencséjüktől.

kontaktlencse, szemészet, eljárás, gyűrű, implantátum |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A mintegy 15 perces, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás során a sebész egy apró bemetszést ejt a szaruhártya szélén, majd ezen át behelyezi a gyűrűt. A páciensek semmiféle fájdalmat vagy zavaró érzést sem éreztek a gyors műtét után, és a gyűrű a szem külső megjelenését sem változtatja meg.

A kutatók az Egyesült Államok 10 kórházában április végén kezdik meg az intrastromális corneagyűrűnek nevezett eszköz teljes klinikai tesztelését, 500 páciens bevonásával. Reményeik szerint egy éven belül a gyűrű megkapja az FDA, az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala engedélyét.

A kutatás vezetője, a San Diego-i Kalifornia Egyetem munkatársa, dr. Davis Schanzlin szerint a módszer rendkívül hatékony.

"Volt egy betegünk, akinek 20/20 dioptriás szeme volt, és a műtét után gond nélkül hazaautózott," mondta dr. Schanzlin.

Dr. Schanzlin szerint, aki a szaruhártyába ültethető gyűrűn több, mint tíz évig dolgozott, az eszköz képes kiegyenlíteni a cornea görbületét, így a fénysugarak pontosan a retinán, tehát a szem ideghártyáján fókuszálódnak, ahonnan a jelek az agyba kerülnek, és itt állnak össze képpé.

A gyűrűt a kaliforniai Szilikon-völgyben működő KeraVision Inc. gyártja, és az eszköz az európai kereskedelmi engedélyt már tavaly novemberben megkapta.

Ha az amerikai engedélyeztetést megkapjuk, akkor a gyűrű nagyszerű alternatívája lesz a jelenlegi lézeres eljárásoknak, mondta dr. Schanzlin.

A lézeres szemsebészet egy másik alternatívája lehet az állandó kontaktlencse. Februárban az FDA engedélyezte egy beültethető lencse kísérleti kipróbálását. Kezdetben 10 páciensen végezik el az operációt, négy helyszínen, majd 350-500 önkéntes veti alá a klinikai tesztnek Amerika-szerte.

A beültethető kontektlencsét a szivárványhártya és a szem természetes lencséje közé helyezik el. A kaliforniai Staar Surgical cég által előállított kontaktlencsék már kereskedelmi forgalomban kaphatók Európában, Dél-Amerikában és a világ más részein.

A Staar Surgical állítása szerint az implantálható lencsék behelyezése nem vesz igénybe többet tíz percnél, és örökre korrigálja akár a rövidlátást, akár a távollátást.

A szaruhártyagyűrű szintén úgy készült, hogy további kezelés nélkül maradandó megoldást nyújtson. Ugyanakkor ha erősebb vagy gyengébb korrekcióra van szükség, a gyűrű eltávolítható. A két íves részből álló eszköz öt állandó méretben készül. Minél vastagabb a gyűrű, annál nagyobb a korrekció.

"Az intrastromális corneagyűrű a szaruhártya görbületének megváltoztatásával korrigálja a rövidlátását, de anélkül, hogy a látás élessége szempontjából fontos középső szaruhártyai zónát érintené," mondta dr. George Waring, az atlantai Emory Eye Center munkatársa. Az atlantai intézmény az egyik a tíz közül, amelyek részt vesznek a klinikai tesztelésben.

"Ez a gyűrű kifejezetten azoknak készült, akiknek enyhe vagy közepes rövidlátásuk van," mondta dr. Waring.

Dr. Schanzlin állítása szerint a corneagyűrű piaca mintegy 20 millió felnőtt rövidlátó amerikaiból áll. A KeraVision a távollátásra és a szemtengely-ferdülésre is fejleszt termékeket.

"A gyűrű legnagyobb előnye a többi módszerrel szemben, hogy a hatás nem visszafordíthatatlan. A gyűrűt ki lehet venni, és ki lehet cserélni, " mondta dr. Steven Verity, a St. Louis Egyetem szemészeti intézetéből, ahol szintén végeznek tesztelést. Dr. Verity emellett rendszeresen végez lézeres szemkorrekciós műtéteket is.

"A cserélhetősége miatt azt hiszem a corneagyűrűs eljárás nagy sikert fog aratni. Rengeteg esetet fog átvonzani a lézeres műtétek piacáról, ez nem kétséges," mondta dr. Verity, majd hozzátette, hogy valószínűleg a szemészek is megkedvelik, hiszen a látásromlásnak rizikója elhanyagolható, és nincsenek visszafordíthatatlan mellékhatások sem.

Ezen kívül, tette hozzá, a gyűrű előnyeit a betegek is azonnal felismerik. "Tudom, hogy miről beszélek, hiszen én mind a két eljárással dolgozom, és a lézernél a következő három hónapban nagy a fluktuáció. A gyűrűt kapott betegek már az operációt követő egy hónapon belül tökéletesen érzik magukat.

Dr. Kevin Hinshaw, St. Louis-i magánpraxissal rendelkező szemész elmondta, hogy közelről figyelte meg a szaruhártyagyűrűs eljárást, és reményei szerint az új módszer beválik. Véleménye szerint a gyűrű majdnem teljesen ki fogja szorítani a lézer használatát, bár olyan esetekben, ahol a gyűrű nem alkalmazható, továbbra is a lézerhez kell folyamodni.

"A gyűrűnek számtalan előnye van," mondta dr. Hinshaw. "Hogy csak egyet mondjak, nem kerül félmillió dollárba a felszerelés, mint a lézer esetében."

Dr. Verity tájékoztatása szerint a gyűrű beültetése és alkalmazása eddig nagyon kevés (kevesebb mint 1 százaléknyi) komplikációval járt, ezek antibiotikummal jól kezelhető műtéti fertőzések voltak. Néhány páciens pedig azt kérte, hogy ideiglenesen vegyék ki a gyűrűt, mondta dr. Verity.

Dr. Schanzlin rendszeresen utazik Európába, hogy a corneagyűrű behelyezését megtanítsa kollégáinak. Németországban a betegek 4000 márkát (mintegy 3000 dollárt) fizetnek szemenként a gyűrű beültetéséért, mondta.

Dr. Verity arra számít, hogy az Egyesült Államokban a műtét ára a fele lesz ennek. Egy lézeres beavatkozás jelenleg szemenként 1500-2200 dollárba kerül, jegyezte meg dr. Verity.

Megjelent: Medical Tribune News Service

kontaktlencse, szemészet, eljárás, gyűrű, implantátum

2002-07-31 18:30:08

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop