A LASIK lézeres látásjavító műtét szövődményei

A LASIK-műtét károsultjai szigorúbb figyelmeztetéseket várnak el az USA kormányától az eljárás veszélyeiről. Kétségbeesett, elkeseredett betegek erős fájdalomról, homályos látásról számoltak be, egy apa öngyilkos fiát siratta. Tanácsadók azt követelik a kormánytól, hogy kötelezze az intézeteket egyértelműbb figyelmeztetések közlésére az igen népszerű műtét lehetséges kockázatait illetően.

LASIK, látásjavító műtét, lézeres szemműtét | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Évente mintegy 700 000 ember veti alá magát a látásjavító műtétnek az USA-ban, abban a reményben, hogy a reklámoknak megfelelően elhagyhatja szemüvegét, mint a híres golfjátékos, Tiger Woods.

A nagy többségnek valóban előnyös is a műtét, ám négy ember közül egy nem alkalmas a műtétre, és kb. egy százaléknál az eljárás súlyos következményekkel járhat.

Van, akinek homályos lesz a látása, mások nem tudnak éjszaka vezetni, sokan panaszkodnak kettőslátásról, több esetben depresszióba torkollnak a fájdalmak és a kudarc élménye.

Az FDA tanácsadó testülete ajánlásai szerint sokkal részletesebb figyelmeztetéseket kell közölni a műtét kockázatairól, fotókkal illusztrálni, milyen mellékhatásai lehetnek a műtétnek, elmondani, milyen gyakoriak az olyan mellékhatások, mint a szemszárazság. Egyértelműbbé tenni, melyek azok az esetek, amikor nem javasolt a műtét, ilyenek például a nagyobb pupilla vagy a súlyos rövidlátás is.

A Lasik-műtét hirdetése szerint az eljárás gyors és fájdalommentes, az orvos bemetszi a szaruhártyát, és lézersugárral alakít rajta, hogy a látás élesebb legyen. Nem világos azonban, hogy az operált betegek közül hánynál jelentkeznek súlyos szövődmények. A Lasik-műtét végzését továbbra sem kívánják korlátozni, de az FDA egy nagyobb vizsgálat elvégzését tervezi.

– Betegek millióinak jelentett segítséget a szemműtét – jelentette ki dr. Peter McDonnell a Johns’ Hopkins orvosa, aki az amerikai szemészek társaságának szóvivője. – Bármilyen ritka is a szövődmény, igen súlyos és kellemetlen lehet, ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a Lasik-műtéttel még jobban meg legyenek elégedve a betegeink.

| LASIK, látásjavító műtét, lézeres szemműtét
2008-04-28 10:59:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop