Hirdetés

A lézeres látásjavításról

A lézeres látásjavító kezelés az orvosi csúcstechnikának és a klinikai kutatásoknak köszönhetően a szemüveg és kontaktlencse viselés biztonságos alternatívájává vált.

lézeres szemműtét, hypermetropia, asztigmia |

InforMed Hírek14   InforMed


Mi az éleslátás?

Az éleslátás feltétele, hogy a tárgy pontjairól érkező fénysugarak a szembe kerülve, a törőközegeken áthaladva az ideghártyán (retinán) egyesüljenek képpontokká. Helyes fénytörésű szem esetén a szem össz-törőereje pontosan illeszkedik a szemgolyó tengelyhosszához, és éles kép keletkezik az ideghártyán.

Ha a két tényező, vagyis a törőerő és tengelyhossz nem biztosítja, hogy a tárgyról szemünkbe érkező fénysugarak az ideghártyán találkozzanak, a kép életlen lesz. Aszerint hogy a fénysugarak az ideghártya síkja előtt vagy mögött találkoznak, beszélhetünk rövidlátásról és távollátásról.

Mi a rövidlátás (myopia)?

A rövidlátó (mínusz dioptriás) szemben a fény a retina előtt fókuszálódik, így a kép elmosódik. A fókuszpont és az ideghártya közötti távolság határozza meg a szem éleslátásához szükséges dioptriát.

Rövidlátásnál vagy a szaruhártya és a szemlencse törőereje nagyobb (így a kelleténél jobban eltérítik a fénysugarakat) vagy a szem tengelye hosszabb a normálisnál (így a fénysugarak az ideghártya előtt már találkoznak).

A rövidlátók a távoli tárgyakat nem látják tisztán, nehezen tudják elolvasni a közlekedés feliratait, az eredményjelző táblákat, az iskolai táblát, és gyengén szerepelnek a labdajátékokban. Problémát okoz távolabbi személyek felismerése is.

A myopia gyermek, serdülő, fiatal felnőttkorban is kezdődhet, jellemző a rövidlátásra, hogy megjelenése után egy ideig évről-évre romlik a szem fénytörése. A népesség kb. 15 százaléka rövidlátó.

Hogyan korrigálható?

A lézeres kezelés a szaruhártya domborulatát változtatja meg, laposabbá teszi azt. Így a szem optikai működése megváltozik, a fókuszpont hátrafelé tolódik el. A beavatkozást követően a beeső fénysugarak az éleslátás helyén, vagyis a retinán találkoznak, így a kép éles lesz.

A módszer mínusz 14,0 dioptriáig alkalmazható, mínusz 6-7 dioptriáig az esetek döntő többségében teljesen éles látást eredményez. A nagyobb dioptriák esetén is nagyon jók az eredmények, azonban pl. mínusz 12,0 dioptria esetén már előfordulhat, hogy a látáskorrekció után gyengébb dioptriájú korrekcióra − szemüveg vagy kontaktlencse viselésre − a későbbiekben szükség lehet.

Tovább

lézeres szemműtét, hypermetropia, asztigmia

2017-10-31 01:52:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop