A lézeres látásjavításról - II.

A lézeres látásjavításról című cikk folytatása.


Mi a távollátás vagy túllátás (hypermetropia)?

A távollátó (plusz dioptriás) szemében a fény nem a retinán, hanem mögötte fókuszálódik, tehát a kép elmosódik. Az esetek többségében az ilyen szemgolyó kisebb, tehát a tengelye rövidebb, néha a törőerő gyengébb, vagyis a szaruhártya vagy a lencse laposabb, mint normális esetben.

A retinán történő tökéletes fókuszálódás ritka, sok ember egy kicsit hypermetropiás Az újszülöttek is hypermetropiások (átlagosan 2,4 D), melynek mértéke az első életévben kifejezetten csökken a szemgolyó növekedésével. Sok szem normál fénytörésűvé válik, de a lakosság 50%-a hypermetropiás marad. A távollátás fiatal korban nem okoz problémát, mert a szemlencse könnyedén kompenzálja a hibát.

Súlyos hypermetropia és idősebb kor esetén azonban, a fókuszáláshoz szükséges fokozott erőfeszítés különféle tüneteket válthat ki. A szem megerőltetése esetén a látás homályossá válik, az érintett személy elfáradhat, fájhat a feje.

Hogyan korrigálható?

A távollátás-korrigáló lézeres kezelés a szaruhártya domborúságát megnöveli. A szem fénysugarakat fókuszáló optikai tulajdonságai megváltoznak, a fókuszpont előrébb kerül. A beavatkozást követően a beeső fénysugarak az éleslátás helyén, a retinán találkoznak, így a kép éles lesz.

A módszer plusz 6,0 dioptriáig alkalmazható, az esetek döntő többségében teljesen éles látást eredményez. Nagyobb dioptria korrigálásakor néhány esetben 1-2 dioptriás szemüvegre a korrekciót követően is szükség lehet.

Mi a szemtengely-ferdülés (asztigmia)?

Az asztigmiát (nem teljesen helyesen) szemtengely-ferdülésnek hívja a köznyelv. Az asztigmiás szem szaruhártyája (néha a szemlencse felszíne) nem tökéletes gömbfelszín, hanem rögbi labdára hasonlít: két egymásra merőleges tengelyen a fénytörése nem egyező. Ennek következtében a látott kép különböző részleteiről eltérő élességű kép keletkezik a szemben.

Jól látó szem esetén a fénysugarak egy pontban, az ideghártya sárgafoltján egyesülnek. Asztigmiás szem esetén a sugarak egy pont helyett egy vonalban egyesülnek. Nagyobb fokú asztigmia esetén a tárgyak bármilyen távolságra vannak, képük elmosódott, homályos és a szem nem tud rájuk fókuszálni. A szem − sikertelenül − korrigálni próbálja a képet, a jobb látás reményében pedig hunyorítunk. Ez a szemhéjaknak és az arcnak is igen megerőltető, ezért enyhébb fejfájás, fáradtság és koncentrációcsökkenés léphet fel.

Hogyan korrigálható?

A lézeres kezelés ebben az esetben a szaruhártya domborulatát a szükséges mindkét irányban megváltoztatja. Így a korábban kettős domborulatú szaruhártya alakja a normális gömb alakúhoz fog közelíteni, megszűnik a fókuszpontok vonal mentén történő eloszlása. A beavatkozást követően a beeső fénysugarak az éleslátás helyén, a retinán találkoznak, így a kép éles lesz.

A módszer rövidlátó asztigmia esetében mínusz 6,0 dioptriáig, távollátó asztigmia esetében plusz 6,0 dioptriáig alkalmazható, az esetek döntő többségében teljesen éles látást eredményez. Egyes esetekben 1-2 dioptriás szemüvegre a korrekciót követőek is szükség lehet.

| lézeres szemműtét, hypermetropia, asztigmia
2017-10-31 01:48:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop