Lézeres szemműtétek

Az örömben üröm, hogy a lézeres szemműtétek a világon mindenhol kozmetikai beavatkozásnak számítanak, s így nem részesülnek társadalombiztosítási támogatásban. Az OEP Magyarországon sem támogatja az ilyen műtéteket, így egy lézeres beavatkozás ára 65 000- 75 000 Ft között van.

Süveges Ildikó, szaruhártya, lézer, laser, látás korrekció, dioptria | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Sokat változott a világ az 1200-as évek óta, amikor az olaszországi, muranói üveggyárban elkészült a világ első szemüvege. Manapság a látás korrigálására, a modern technológiai eljárásoknak köszönhetően, többféle megoldást is kínál az orvostudomány. A szemüveg és kontaktlencse mellett az utóbbi időben egyre nő azok száma, akik lézeres beavatkozással szeretnének javítani látásélességükön.

"A lézernek a szemészeten belül is sok felhasználási területe van" ­ mondja Dr. Süveges Ildikó, a Semmelweis Egyetem I. számú Szemészeti Klinika igazgató főorvosa. Ma már sikeresen kezelik lézerrel a szem ideghártyáján jelentkező vérellátási problémákat, mint például a trombózist, vagy a cukorbetegség eredményeként kialakuló látáskárosodást. A lézerek megint más fajtáival elolvasztják a szaruhártya bizonyos rétegét, mellyel a rövid-, illetve távollátást tudják korrigálni.

Dr. Süveges Ildikó szerint a világon ma már szinte mindenhol a lézeres szemműtéteket részesítik előnyben a hagyományos, késsel végzett sebészi beavatkozással szemben. Ugyan a lézeres műtétek közben is adódhatnak komplikációk, mégis ezen beavatkozások általában veszélytelenek, nem járnak különösebb fájdalommal, és nem veszélyeztetik a szaruhártya stabilitását. A hagyományos szemműtéteknél a szaruhártya kilenctized részét át kell vágni ahhoz, hogy a megfelelő korrekciót elérjük. Ezen vágások mentén kialakuló hegek később erősebb megerőltetés során szétrepedhetnek, és súlyos szemkárosodást okozhatnak.

Ezzel szemben a lézeres szemműtétet követő első 48-72 óra (a teljes újrahámosodás időszaka) után megszűnik a szemben érzett szúró fájdalom, a beteg azonnal visszanyeri látását. Az ilyen beavatkozások 6 dioptriáig 98%-os biztonsággal teljes gyógyulást eredményeznek. Süveges doktornő szerint azonban minél nagyobb valakinek a dioptriaszáma, annál valószínűbb, hogy valamennyi visszamarad a gyengénlátásból. Hat és tizenkét dioptria között már csak 75-80%-ban biztos a teljes gyógyulás, tizenkét dioptria felett pedig nem tudják tökéletesen megszüntetni a rövidlátást. Mindenesetre sokak számára már az is nagy örömöt okoz, ha vastag "szódásüvegüket" a műtét után gyengébbre cserélhetik.

| Süveges Ildikó, szaruhártya, lézer, laser, látás korrekció, dioptria
2002-08-02 16:00:24
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop