Radialis keratotomia

Az endothelium (a szaruhártya legbelső sejtsora) szerepének tiszteletben tartásával Sato módszerét Fjodorov és Yenaliev elevenítették fel radialis keratotomia (RK) néven az 1960-as évek végén, a bemetszéseket kizárólag kívülről, a hámréteg felől végezve. .

radiális keratotomia | Szemünk világa   SubRosa Kiadó | Nagy, Z.Zs.
EA mikrosebészeti eszköztár, az operációs mikroszkóp alkalmazásával bizonyos fénytörési hibahatárig jó eredményeket értek el az RK-val. Az 1970-es évek elején az USA-ban is bevezették a módszert, azonban a pontos indikációs terület és a kezelés határainak előzetes megállapítása nélkül az eredmények nagy szórást mutattak

Ezért az FDA (Food and Drug Administration, Amerikai gyógyszerellenőrzést végző és engedélyező szövetségi hivatal) a nyolcvanas évek elején egy sokcentrumos, előre megtervezett, nagy beteganyagot felölelő vizsgálatot indított PERK Study (Prospective Evaluation of Radial Keratotomy) néven, a nagy beteganyagon, hosszú távon elért eredmények kiértékelése céljából.

Megállapították, hogy a módszer kb. -4,5 dioptriáig biztosít kielégítő optikai eredményt, efelett a cornea biomechanikus tulajdonságai, a szaruhártya egyéni sebgyógyulási eltérései, a hegesedési hajlam miatt az eredmények statisztikailag nagy szórást mutatnak, a stabilitás és az eredmények jósolhatósága nem határozható meg előre.

A módszer lényege, hogy a szaruhártyán 8-16, a centrum felé mutató, 90-95%-os mélységű bemetszést ejtenek egy gyémántkés segítségével, a 3,0 mm-es centrális rész (optikai zóna) szabadon hagyásával. A műtét célja, hogy a bemetszések révén a szaruhártya laposabbá váljon, ezáltal össztörőereje csökkenjen, vagyis a keletkező kép fókuszpontja hátrébb, a látóhártya síkja felé tolódjon.

A pontos kivitelezéshez ismerni kell a szaruhártya vastagságát az operatív területben, mivel ez egyénenként más és más, nem kellően beállított metszési mélység esetén a véletlen perforáció veszélye magas.

Az RK-s eljárás előnyei közé sorolandóak a következő tények: az optikai tengelyt szabadon hagyja, minimális eszközigénnyel jár, a fenntartási költségek alacsonyak, a műtét technikailag helyi érzéstelenítésben viszonylag egyszerűen kivitelezhető, kevés posztoperatív szubjektív panaszt okoz, szövődménymentes esetben a páciens nem igényel kórházi ápolást.

A módszer hátrányai között sorolandók fel az alábbiak:

a műtét során véletlenül kialakuló szaruhártya teljes bemetszésének (intraoperatív perforáció) veszélye igen magas, ennek eredményeként súlyos, a szem belsejét érintő és a látást veszélyeztető gyulladás léphet fel, a szaruhártya-vastagság 90%-át érintő bemetszések maradandó heggel gyógyulnak, a 3,0 mm-es szabadon hagyott optikai zóna mellett a radiális bemetszések éjszakai vezetés során a pupilla kitágulása miatt az optikai zónába kerülnek, emiatt káprázási panaszokat okoznak, tompa sérülés esetén a hegek mentén a cornea megnyílhat.

| radialis keratotomia
2007-11-14 15:18:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop