Refraktív szemműtét, lézeres szemműtétek

Bizonyos sebészeti és lézeres eljárások (refraktiv sebészet) használhatók rövidlátás, távollátás és asztigmia javítására. Ezek az eljárások azonban általában nem javítják úgy a látást, mint a szemüvegek vagy a kontaktlencsék. Mielőtt ilyen eljárás mellett dönt az ember, vitassa meg alaposan szemorvossal, és körültekintően fontolja meg a kockázatokat és az előnyöket.

A refraktiv sebészetre azok a legalkalmasabbak, akiknek látása nem javítható szemüveggel vagy kontaktlencsével, és azok, akik ezek viselését nem tudják eltűrni. Sok ember azonban kényelmi és kozmetikai szándékkal veti alá magát ennek a műtétnek. Az eredménnyel viszont sokan elégedettek.

Radiális és asztigmia keratotomia: a keratotomia sebészi eljárás, amit rövidlátás és asztigmia kezelésére használnak. Radiális keratotomia során a sebész kis, sugár irányú (vagy kerékküllőhöz hasonló) metszéseket, általában 4-8-at ejt a szaruhártyán. A természetesen előforduló asztigmia és a szürkehályog-műtét vagy szaruhártya-átültetés után létrejövő asztigmia javítására használt asztigmia keratotomia során a sebész függőleges metszésekkel operál. Mivel a szaruhártya vastagsága csak fél milliméter, a metszések mélységét pontosan meg kell határozni. A sebész a szaruhártya alakjának és az illető látásélességének vizsgálata alapján határozza meg, hogy hol ejtse az egyes metszéseket.

A sebészi beavatkozás ellaposítja a szaruhártyát, így az jobban tudja a bejövő fényt az ideghártyára fókuszálni. Ez a változás javítja a látást, és a műtéten átesettek kb. 90%-a jól el tudja látni munkáját, és szemüveg nélkül tud vezetni. Néha egy második vagy harmadik korrigáló beavatkozásra van szükség a látás kielégítő javításához.

Semelyik sebészeti beavatkozás sem kockázatmentes, de a radiális és asztigmia keratotomiából eredő kockázat kicsi. A legfőbb kockázat a látásprobléma túlkorrekciója vagy alulkorrekciója. Mivel a túlkorrekciót általában nem lehet hatékonyan kezelni, a sebész általában megpróbálja elkerülni az egy alkalommal végzett túl nagy korrekciót. Amint már említettük az alulkorrekciót meg lehet próbálni egy második vagy harmadik korrigáló beavatkozással kijavítani. A legsúlyosabb szövődmény a fertőzés, ami messze kevesebb, mint az esetek 1%-ában alakul ki. Ha mégis fellép, antibiotikumokkal kell kezelni.

Fotorefraktiv keratektomia: ez a lézeres, sebészeti beavatkozás átformálja a szaruhártya alakját. A fotorefraktiv keratektomia erősen fókuszált fénynyalábot használ a szaruhártya kis részeinek eltávolítására, és így megváltoztatja annak alakját. Akár a sebészi beavatkozásoknál, alakjának megváltoztatása következtében a szaruhártya jobban fókuszál az ideghártyára, és ez javítja a látást.

Laser in situ keratomileusis (LASIK).

A LASIK kevesebb fájdalommal járhat, és jelentősebb látásjavulást eredményezhet, mint a fotorefraktív keratektómia, azonban a lehetséges komplikációk is jóval komolyabbak lehetnek.

| refraktív szemműtét, lézer kezelés, radiális keratotomia, fotorefraktiv keratektomia, Laser in situ keratomileusis, LASIK.
2009-03-05 19:47:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop