A magas vérnyomás és koleszterinszint kihat a szem ideghártyájának vénás betegségeire

A magas vérnyomású vagy magas koleszterinszintű betegeknél nagyobb a szem ideghártyájához tartozó vénák elzáródásának kockázata, állítják a kutatók.

hipertóni, koleszterin, retina | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A retina a szem ideghártyája, mely a fényképezőgép filmjének felel meg. Sejtjei érzékelik a fényt és a színeket. Vénáinak elzáródásáról akkor beszélünk, amikor a szemből a szív felé vért szállító visszerek áramlása gátolt. Az áramlási akadály miatt az erek szétrepedhetnek a szemben, miáltal látászavar, akár vakság alakulhat ki.

Szakemberek azt vizsgálták, vajon a klasszikus szív- és érrendszeri rizikófaktorok (úgymint magasvérnyomásbetegség, magas koleszterinszint és cukorbetegség) fennállása esetén nagyobb-e a retina vénák elzáródásának kockázata. Ennek érdekében a munkacsoport összesen 2916 vénás elzáródásban szenvedő beteg, valamint a betegségtől mentes 28646 személy bevonásával elvégzett, 21 klinikai vizsgálat eredményeit tekintette át.

Kiderült, hogy a magasvérnyomás-betegség és a magas koleszterinszint a retinavénák elzáródás gyakori kockázati tényezője felnőttkorban. A cuokrbetegség kevésbé jelentős kockázati tényezőnek tekinthető.

A kutatók azt találták, hogy, míg a többi betegnél 36%-os arányban voltak a magasvérnyomásos betegek, a retina vénás elzáródás miatt kezelt betegek 64%-a szenvedett magasvérnyomás-betegségben. A további elemzések során kiderült, hogy a magas vérnyomásos betegeknél, a normál vérnyomásértékű betegekhez képest, 3,5-ször nagyobb valószínűséggel alakul ki a szemészeti probléma.

A retina vénáinak elzáródása miatt kezelt betegeknek, a többi vizsgált résztvevőhöz képest, szignifikánsan gyakrabban volt magas a koleszterin szintje. A magas koleszterinszint 2,5-szeresére növelte a szemészeti rendellenesség kialakulásának kockázatát.

Meglepő módon, a cukorbetegek körében, a nem cukorbetegekkel összevetve, csak alig valamivel gyakrabban fordult elő a vénák elzáródása.

Az még úgy tűnik kérdéses, vajon a vérnyomás- és koleszterinérték csökkentése javítja-e a vénás elzáródásban szenvedők látását. Mindenesetre javasolt a vérnyomás, a vércukor és a vérzsírok (koleszterin) szintjének meghatározása retinavéna elzáródásban szenvedő felnőtt betegeknél.

| hipertóni, koleszterin, retina
2008-05-22 23:04:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop