A cukorbetegség szemfenéki tüneteiről

A cukorbetegség (diabetes mellitus) korunkban egyre növekvő problémákat okoz, a cukorbetegek száma évről évre nő. Mivel számos inzulinkészítmény áll ma már rendelkezésre, az érintett betegek élete évekkel meghosszabbítható.

diabétesz, retinopátia | Szemünk világa   SubRosa Kiadó | Nagy, Z. Zs.
A szemészeti szövődmények kialakulásában az eltelt időnek nagy szerepe van, ezért a diabéteszes élettartam megnövekedésével a szemészeti szövődmények gyakoriságának növekedésével találkozunk; ez a jövőben is tovább fog emelkedni.

A szemészeti és egyéb szövődményeket tekintve a cukorbetegségnek két nagy csoportját különítjük el. Az első, az ún. fiatalkori (I. típusú cukorbetegség, melyben azonnal szükséges a külső inzulin adása. A másik, az ún. időskori cukorbetegség (II. típus) általában 50 éves kor után alakul ki; a betegség kezdetén nem szükséges inzulint adagolni, diétával és szájon át szedendő, az inzulintermelést fokozó tabletták segítségével az anyagcsere sokáig egyensúlyban tartható. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek kimerülése után a külső inzulin adása az esetek egy részében a II. típusú cukorbetegségnél is szükségessé válik.

Statisztikai adatok szerint a fiatalkori cukorbetegségeknél a betegség kezdetén gyakorlatilag nincs szemfenéki, a cukorbetegségre utaló tünet. Ötéves fennállás után a betegek 20%-ában fordul elő enyhe szemfenéki érintettség. Tíz év után a szemfenéki tünetek gyakorisága 60%-ra emelkedik, 30 éves betegségtartam után az érintettek 100%-ában kimutatható valamilyen mértékű szemfenéki eltérés.

A II. típusú cukorbetegségben már a betegség felfedezésekor a páciensek 20-30%-ában kimutatható enyhe fokú diabeteses retinopathia. Harmincéves fennállás után a betegek 90%-ónak vannak eltérő súlyosságú szemfenéki tünetei.

A cukorbetegség eredetű szemfenéki elváltozások legsúlyosabb stádiumával, az ún. proliferatív retinopathiás tünetekkel a fiatalkori, I. típusú cukorbetegségben 5-10 éves időtartam után is csak alig lehet találkozni. Harmincéves betegségtartam után azonban a gyakoriság 60%-ra növekszik. Az időskori vagy II. típusú cukorbetegségben 10 éves betegség után mintegy 15%-ban találkozunk ezekkel a súlyos, látást veszélyeztető szövődményekkel, 30 év után a gyakoriság 35% körül alakul.

A cukorbetegség lényege, hogy az inzulin teljes vagy részleges hiányában a szervezet alapvető energiatermelő biokémiai folyamatai megváltoznak, a szervezet nem az arra legalkalmasabb szőlőcukorból termeli az energiát, mert inzulin hiányában a sejtek nem képesek azt felvenni és felhasználni, hanem más, alacsonyabb hatékonyságú utakra terelődik az egész anyagcsererendszer. A szervezetben - mivel nem tudja a szőlőcukrot felhasználni - megnő a vércukor értéke, az anyagcsere a szorbitol-, aldózreduktáz-anyagcsere irányába tolódik el. A megváltozott anyagcsererendszer az erekben és a keringésben különböző értüneteket okoz, amelyeknek súlyossága és aktuális állapota a szemfenéki erek vizsgálatával jól megítélhető.

Súlyos, terápiarezisztens esetekben a szemészeti szövődmények olyan súlyosak lehetnek, hogy a látás elvesztéséhez vezethetnek. Fejlett országokban a cukorbetegség vált a vakság egyik leggyakoribb okává.

Először az ereket belülről bélelő, ún. endothel sejtréteg károsodik, amelynek fontos védelmi szerepe van: sérülésekor az érben belülről felrakódások keletkezhetnek, amelyek az átmérő beszűkülését, a mikrocirkuláció zavarát okozhatják. Nemcsak a belső, bélelő sejtsor sérül, hanem a külső érfalban található ún. fali sejtek is. A fali sejtek károsodásával a retinális kiseteken tágulatok, ún. mikroaneurizmák keletkeznek, amelyeket szemfenéki vizsgálat alkalmával lehet látni. A vérretina-gát károsodásával a retinában folyadék- és szérum-összetevők halmozódnak fel, amelyek ödémát okoznak.

A kisetekben kialakuló mikroaneurizmák, illetve a finom elzáródások a kapillárisok elzáródását okozzák, következményesen a retinában ischemiás (rossz keringésű) területek keletkeznek. A rossz keringésű területekből érképző faktorok szabadadnak fel, amelyek a látóidegfő ereiből ereket tartalmazó kötőszövet képződését serkentik. A képződő kötőszövet a hátsó üvegtesti határhártya mentén növekedni kezd, beterjedhet az üvegtesti térbe is. Az újdonképzett erek fala jóval gyengébb, mint a normál retinális erek fala, ezért mindenféle változásra (például vérnyomás-, vércukorváltozás) érzékenyebben reagálnak, belőlük súlyos vérzés indulhat.

Az üvegtesti térbe betörő kötőszövet tulajdonsága a zsugorodás, a retinán tapadó kötőszövet a retinát meghúzva azt elválasztja alapjától, és kialakul a legsúlyosabb következmény, a retinaleválás. A nem kezelt, proliferatív stádiumba átcsapott cukorbetegség legsúlyosabb következménye a látás teljes elvesztése.

Természetesen a cukorbetegség nemcsak a látóhártyában okozhat súlyos következményeket. Érújdonképződés történhet a csarnokzugban is, amely kezeléssel befolyásolhatatlan, fájdalmas, másodlagos típusú zöldhályogot okozhat, a fájdalom egyes esetekben csak a szemgolyó eltávolításával szüntethető meg. A szemlencse magas cukorigénye miatt, amely cukorbetegségben nem biztosított, a szemlencse többletvizet vesz fel, megduzzad, majd elszürkül, ezért cukorbetegekben a szürkehályog előfordulási gyakorisága jóval magasbb, mint az átlagpopulációban.

A megelőzésben és a kezelésben a legfontosabb alapelv az anyagcsere-állapot rendezése, az állandó vércukorszint biztosítása. A vércukor beállítása belgyógyász, neurológus és szemész szakorvos közös feladata és felelőssége. Talán a normál vércukorértéknél is fontosabb, hogy ne legyenek nagy ingadozások a vércukor értékeiben.

Azaz, ha magasabb is valamennyivel a vércukor szintje a normál értékeknél, ha szintje nem változik jelentősen óráról órára, kevesebb ér eredetű szövődménnyel kell számolni, mint nagy vércukorszint-ingadozások kapcsán. Szintén fontos, hogy inzulint nem kapó betegeknél, ha szükségessé válik a külső inzulin adása, a vércukor értékeinek csökkenése ne ugrásszerűen, egyik napról a másikra, hanem fokozatosan történjen, mert a szemfenéki tünetek a túl gyors anyagcsereszint-változás során felgyorsulhatnak.

A megelőzésben nem lehet eléggé hangsúlyozni a beteg együttműködésének a szerepét. Hiába szedi a tablettákat, illetve kapja az inzulint, ha az előírt diétát nem tartja. Ugyanez fordítva is igaz, amennyiben saját anyagcsere-állapotát megfelelően és tudatosan irányítja a páciens, sokszor évtizedeken át fennálló cukorbetegség esetén sem találkozunk szemfenéki szövődménnyel.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szemész a cukorbetegség szövődményeivel találkozik, és azokat több-kevesebb sikerrel megpróbálja kezelni. Kezdődő értünetek esetén a betegnek calcium-dobezilátot rendelünk, amely a vörösvértestek rugalmasságát fokozza, ezáltal azok a szűkebb erekben is utat találnak maguknak, le tudják adni a szállított oxigént. A folyamat előrehaladása esetén a csak gyógyszeres keringésjavító kezelés már nem ad kielégítő eredményt. A csak retinális szintű tüneteknél az egyik leghatékonyabb kezelés a szemfenéki argon-lézerkezelés. A lézerezés hátterében az a jelenség áll, hogy amennyiben a nagy oxigénigényű, a látás szempontjából azonban kevésbé fontos területeket "kikapcsoljuk", akkor az érújdonképződést segítő faktorok termelése is leáll, azaz a folyamat nem halad tovább előre. A lézerkezelés sok páciensnek hosszú időre biztosítja a megmaradt látófunkciók fenntartását, a folyamat súlyosbodásának meggátlását.

Sajnos, vannak anyagcsere-szempontból nehezen rendezhető esetek, ilyenkor a szemfenéki szövődmények is szinte feltartóztathatatlanok. Az üvegtestbe terjedő proliferáció továbbhalad, az üvegtestben gyógyszeresen fel nem szívódó vérzések keletkeznek. Ezen betegeknél az üvegtesti tér "kitakarítása" jelenti a megoldást.

A műtétet vitrectomiának nevezzük, segítségével az üvegtesti gélt és a kötőszöveti proliferációt eltávolítjuk, szilikonnal a levált retinát visszafektetjük A szilikon az újabb vérzés megelőzésében is nagy jelentőségű. Hangsúlyozni szükséges, hogy a műtét csak tüneti kezelés, mert az alapbetegséget nem szünteti meg, vérzések továbbra is felléphetnek. A későbbi vérzések megelőzésében nagy a jelentősége az üvegtesti tér szilikonnal való feltöltésének.

A diabeteses retinopathia stádium-beosztása

I. stádium (háttér-retinopathia): mikroaneurizmák, pontszerű vérzések, kemény és puha degenerációk;

II, stádium (proliferációt megelőző stádium): az I. stádium tünetei, vénás vérzés, 6 vagy annál több gyapottépésszerű góc megjelenése, kiterjedt intraretinális mikroaneurizmák, retinális vérzések;

III. stádium (proliferatív stádium): a II. stádium tünetei, érújdonképződés a látóidegfőben vagy máshol, üvegtesti bevérzés, kötőszöveti proliferáció, retinaleválás.

A sárgafolt degenerációja (maculopathia) mindhárom stádiumban jelen lehet: kemény degenerációs gócok a sárgafolt környékén, a macula területének megvastagodása, illetve ödémás, hólyagos elfajulása.

A diabeteses retinopathia kezelése

I. stádium (háttér-retinopathia): szemészeti kezelés nem szükséges, csak ha a sárgafolt területe is érintett;

II. stádium (proliferációt megelőző stádium): szemfenéki argon-lézer kezelés, különösen abban az esetben, ha a betegkövetés nem biztosított;

III. stádium (proleferatív stádium): szemfenéki lézerkezelés, vitrectomia üvegtesti bevérzés, retinaleválás esetén.

A sárgafolt degenerációja esetén: helyi lézerkezelés, vérnyomásrendezés, szérumzsír-összetevők ellenőrzése, és szükség esetén csökkentése.

| diabétesz, retinopátia
2007-11-14 14:46:15

Web Design & Development Prowebshop