Árulkodó szemek

Egy Ausztráliában végzett vizsgálat szerint túlsúlyos vagy elhízott gyermekeknél már hat éves kor körül elváltozások jelennek meg a szemben, ez figyelmeztető jele annak, hogy a későbbi életszakaszban szív- és érrendszeri betegség kialakulása lehetséges.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A vénák tágulása és az artériák szűkülése korábban csak túlsúlyos tizenéveseknél valamint felnőtteknél volt megfigyelhető. Ez az első alkalom, hogy ilyen fiatal korban vettek észre aggasztó jeleket a kutatók.

A vizsgálatban résztvevő szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy indokolt lenne szűréssel felkutatni ezeket az érelváltozásait, hiszen magas vérnyomást vagy stroke-ot jelezhetnek, amint a gyermek felnőtt korba lép.

A vizsgálatba 1740 gyereket vontak be Sydney 34 iskolájából, életkoruk 6 év volt.

A nemre, etnikumra, a szemgolyó hosszára, a születési súlyra és a vérnyomás középértékére vonatkozó adatok változóinak kiegyenlítése után a kutatók az elhízott és túlsúlyos gyermekek retinájának hajszálereiben jelentős elváltozásokat észleltek.

A retina vénáinak átlagos átmérője 2,1 mikronnal nagyobb volt, mint a nem kövér gyerekeknél, az artériák pedig 2,2 mikronnal voltak szűkebbek.

A kutatók most arra keresik a választ, visszafordítható-e ez a folyamat. Felnőtt korban nem túl gyakran tapasztalható, hogy az elváltozás visszafordítható lenne.

| retina, érszűkület
2022-08-10 11:30:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop