Hirdetés

Bionikus szemmel újra lát

Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula degenerációban szenvedő betegnek manchesteri szemészek bionikus szemprotézis beültetésével.

sárgafolt, makula, időskori makula degeneráció, bionikus szemprotézis |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A 80 éves Ray Flynn a makula degeneráció száraz formájában szenved, és a betegség miatt teljesen elvesztette a központi látását. A Manchesteri Királyi Szemkórház szemészei ültették be a retina implantátumot, amely a férfi szemüvegére erősített mini kameráról kap jeleket.

A műtét után két héttel Ray Flynn képes volt felismerni függőleges, vízszintes és átlós vonalakat, ma már látja emberek és tárgyak körvonalait.

A férfi azt reméli, hogy idővel annyira javul a látása, hogy képes lesz a mindennapos feladatokat, mint a bevásárlás, kertészkedés önállóan ellátni.

A Second Sight amerikai cég által készített Argus II implantátumot már felhasználták korábban a vakságot okozó retinitisz pigmentózában szenvedő betegek látásának helyreállítására, a manchesteri műtét volt azonban az első, amikor bionikus szemet időskori makula degenerációban szenvedőnek ültettek be, ez a betegség a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás leggyakoribb oka, és több millió embert sújt világszerte.

Paulo Stanga szemész professzor, aki a négyórás műtétet végezte, elmondta, hogy az eljárás "új korszak kezdetét jelenti a látássérült betegek számára".

Az implantátum nem képes arra, hogy visszaadja az éles látást, de segíti a betegeket jellegzetes formák felismerésében.

sárgafolt, makula, időskori makula degeneráció, bionikus szemprotézis

2015-07-23 15:27:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop