Cukorbetegség által okozott retinakárosodás (diabéteszes retinopátia)

A cukorbetegség kétfajta elváltozást okozhat, melyek a vakság vezető okai közé tartoznak - a nonproliferativ és a proliferativ (nem burjánzó és burjánzó) retinopátiát. Ezen elváltozások mind az inzulinnal kezelt, mind pedig a nem azzal kezelt betegeknél egyaránt előfordulhatnak.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Kép: Revue of Optometry

Diabéteszben a magas vércukor- (glükóz) szint hatására a kis erek megvastagodnak, de egyben meggyengülnek, ezért gyakran hajlamossá válnak a deformálódásra és szivárgásra. A retinakárosodás és a látásvesztés mértéke attól függ, mennyire van a vércukorszint karbantartva, és ami még fontosabb, hogy milyen régóta áll fenn a cukorbetegség. A retinakárosodás általában a betegség első tíz évében nem fejlődik ki.

A nonproliferativ vagy háttér (background) retinopátiában az ideghártyában levő kis hajszálerek eltörnek és szivárognak. Ezeken a helyeken a retina megduzzad, és kis tasakokat képez, melyekben a vér fehérjéi lerakódnak. Az orvos ezt az állapotot a szemfenék vizsgálatával ismeri fel. A károsodás mértékének meghatározására fluoreszcein angiográfiát végeznek, melynek során az orvos vénás injekcióban festékanyagot juttat a szervezetbe, megvárja, míg eléri a retinát, majd lefényképezi azt. Korai stádiumban ez az állapot nem vezet vaksághoz. Kisebb bevérzések torzíthatják a látótér egyes részeit, vagy pedig, ha a sárgafolthoz (makula) közel történnek, homályos látást okozhatnak.

A proliferativ retinopátiában a retinakárosodás az ideghártyát új erek képzésére ösztönzi. Az efféle növekedés jótékony hatásúnak tűnhetne, de nem az. Az új vérerek kórosan nőnek, hegesedéshez, néha pedig retinaleváláshoz vezetnek. Belenőhetnek az üvegtestbe, és ott megrepedve üvegtesti vérzést okozhatnak. A proliferativ retinopátia sokkal jobban károsítja a látást, mint a nem proliferativ, és teljes vagy majdnem teljes vakságot okozhat.

Megelőzés és kezelés

A diabéteszes retinakárosodás a cukoregyensúly és a vérnyomás beállításával előzhető meg legjobban. A cukorbaj felfedezése után az 5. évtől kezdve évente rendszeresen szemészeti vizsgálatnak kell történnie, hogy a szükséges terápiát idejekorán el lehessen kezdeni, és így a látás megmenthető legyen.

A kezelés lézeres fotokoagulációból áll, melynek során lézersugár segítségével a szemen keresztül az új ereket elpusztítják és a szivárgókat lezárják. A kezelés fájdalmatlan, mivel az ideghártya nem érzékel fájdalmat. Ha a károsodott erek jelentős mértékben véreztek, szükség lehet az üvegtestbe került vér sebészi eltávolítására (ezt az eljárást vitrektomiának nevezik). Vitrektomia után a látás javul, az üvegtesti folyadék pedig fokozatosan újraképződik.

Már a korai stádiumban a kezelési lehetőségek a retina lézeres kezelése vagy a vaszkuláris endothel növekedési faktor antiangiogenetikus gátlóinak üvegtestbe történő injekciója lenne.

Egy másik másodlagos betegség, a diabetes mellitus a szemben és a retina érkárosodása a diabéteszes makulaödéma (DME). Az ödéma mértékétől függően látási változások, például homályos látás, torz vonalak vagy csökkenő kontrasztok lépnek fel. A szemfenék tükröződése és az optikai koherencia tomográfia vezethet a diagnózishoz, és így az intravitreálisan beadott VEGF-inhibitorokkal történő kezeléshez. 

| cukorbetegség, diabetes, retionpátia
2022-06-08 11:53:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop