Hirdetés

Retinasejt beültetést terveznek

Egy japán kutatócsoport először a világon megkezdi donorszemélytől nyert indukált pluripotens őssejtekből (iPS) tenyésztett retinasejt beültetés klinikai próbáit.

makula degeneráció, pluripotens őssejt, iPS, retinasejt átültetés |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatócsoport elkezdte toborozni a résztvevőket azzal a céllal, hogy az év első felében elvégezhessék az első úttörő jellegű retinasejt transzplantációt. Az átültetést öt betegen tervezik elvégezni, akik nedves típusú időskori makula degenerációban szenvednek, mely a központi látás teljes elvesztésével járhat.

A tudósok a retinasejteket a Kiotói Egyetem iPS-sejtkészletéből növesztik. A pluripotens őssejtekből az emberi szervezet többféle szövete fejlődhet ki. A Riken kutatóintézet szakemberei fogják tenyészteni a retinasejteket, melyeket egy kobei kórházban és az Oszakai Egyetemen fognak bejuttatni a betegek szemébe. Az iPS-sejtkészlet használatával 11 hónapról egyetlen hónapra csökkenthető a beavatkozás előkészülete, és legalább egyötödére a költsége.

A Riken intézet tudósainak 2014-ben a világon elsőként sikerült retinasejtet átültetniük egy makula degenerációban szenvedő idős nő szemébe, akkor a retinasejteket a nő saját iPS-sejtjeiből tenyésztették.

makula degeneráció, pluripotens őssejt, iPS, retinasejt átültetés

2017-02-08 23:03:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop