Hirdetés

Új lehetőség a vakság gyakori okainak megelőzésére

Az UVA Health tudósai felfedeztek a szemben a kóros érnövekedést okozó fehérjét, mely kiváltja az időskori makuladegeneráció, az ischaemiás retinavéna elzáródást, illetve a cukorbetegek retnopátiáját.

makuladegeneráció, diabéteszes retinopátia, VEGF, FTO blokkolás |

InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: MSD

Az erek képződésében fontos szerepet játszik a vascularis endothelialis növekedési faktor -A” vagy VEGF nevű anyag. Ennek a faktornak a túlzott mennyisége okozza. Ma már vannak olyan gyógyszerek, amelyek a VEGF-et célozzák meg az erek túlszaporodásának megelőzésére, a VEGF fehérjeszintjének szabályozására hatnak. Ezek kezdetben gyakran jó hatással bírnak, de sajnos ezek idővel elenyészhetnek. Ezért elengedhetetlen, hogy új, célzottabb kezelési módokat találjanak.

A kutatók egy kulcsfontosságú fehérjét azonosítottak, amely szabályozza a VEGF-szintet. Erről az FTO nevű fehérjéről korábban kimutatták, hogy együtt jár az elhízással. A kutatók váratlanul azt tapasztalták, hogy fontos szerepet játszik a retina alatti erek képződésében is.

Az FTO blokkolása laboratóriumi egerekben jelentősen csökkentette a VEGF-szintet, mindezt célzottan, nem kívánt mellékhatások nélkül. Nem észleltek toxikus hatást a retinára.

Az időskori makuladegeneráció önmagában több mint 200 millió embert érint világszerte. Azonban sokkal több kutatásra és tesztelésre lesz szükség ahhoz, hogy az új felfedezést a klinikai gyakorlatban alkalmazni lehessen.

A kutatók eredményeiket a Signal Transduction and Targeted Therapy című folyóiratban tették közzé

makuladegeneráció, diabéteszes retinopátia, VEGF, FTO blokkolás

2023-03-02 13:00:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop