A szivárványhártya, a sugártest és az érhártya betegségei

A szivárványhártyát, sugártestet és az érhártyát közös néven uveának nevezzük. A közös elnevezésnek anatómiai és klinikai okai vannak.

uvea, uveitis, szivárványhártya | Szemünk világa   SubRosa Kiadó | Nagy, Z.Zs.
A külső rostburok eltávolítása után az uvea pigmenttartalma miatt a szem egy sötét szőlőszemre hasonlít (uvea = szőlő, latinul). A három említett anatómiai képlet kapcsolatban áll egymással, megbetegedéseik is közösek lehetnek.
Az uvea gyulladásai

A szemészeti gyakorlatban leggyakrabban a szivárványhártya és a sugártest gyulladásaival találkozunk, sok esetben a szivárványhártya és a sugártest egyszerre betegszik meg.

A gyulladás szubjektív tünetei a következők: erős szemfájdalom, szúró érzés, amely a környező területekre is kisugározhat, fénykerülés, könnyezés, látásromlás.

A réslámpás vizsgálat alkalmával a következő objektív tünetek meglétére kell figyelni: a szivárványhártya gyulladása esetén a pupilla általában szűk, letapadásra hajlamos.

A szaruhártya körüli területen az erek koszorúszerű tágulata jellemző, a szivárványhártya rajzolata elmosódott lehet, állománya duzzadt, ödémás, színe piszkoszöld. A gyulladás következtében a szivárványhártya és a sugártest ereiből gyulladásos sejtek léphetnek ki, amely a csarnokvíz zavarosodását okozza.

A gyulladás hátterében fertőzések: bakteriális és vírusfertőzés állhat. Gyakran rendszerbetegségekhez, kötőszöveti és reumás kórképekhez kapcsolódhat.

Az uvea gyulladásainak felismerésekor góckutatást kell végezni a szervezetben, így például gyulladt mandula, torokfertőzés, rossz fog, nőgyógyászati vagy urológiai gyulladás, fertőzés stb. tarthatja fenn a gyulladásos folyamatot. A bakteriális (tuberkulózis, szifilisz, leptospira, brucella, gonorrhoea, toxoplasmosis)

| uvea, uveitis, szivárványhártya
2007-11-14 15:01:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop