Az uvea daganatai

Az uvea daganatai között megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú daganatokat.

uvea daganatok | Szemünk világa   SubRosa Kiadó | Nagy, Z. Zs.
A jóindulatú daganatok közül meg kell említeni az anyajegyszerű elváltozásokat, amelyek festéktartalma magas, anatómiai határuk éles, általában sötétebbek mint a környezetük, finoman kiemelkednek, és legfontosabb tulajdonságuk, hogy a követési időben növekedést nem mutatnak.

A rosszindulatú daganatok között a festékes eredetű melanoma malignum a leggyakoribb és a legveszélyesebb.

Anatómiai elhelyezkedésük alapján ezen daganatok 6%-a a szivárványhártyában, 9%-a a sugártestben és 85%-a az érhártyában fordul elő. A szivárványhártyában kialakuló melanoma malignum diagnosztizálása nem nehéz, legfontosabb jellemzője a növekedési tendencia.

A tumor szederfelszínűen emelkedik ki a környező szivárványhártya szövetéből. Az érhártya daganatai gombaszerűen növekedhetnek, dúsan pigmentáltak, a környező retinaterületek leválását okozhatják.A daganat növekedése viszonylag gyors, a betegek általában akkor jelentkeznek, amikor a daganat vagy az általa okozott retinaleválás az éleslátás területét is elérte, azaz látásélességük jelentősen megromlott.

Amíg a daganat a szemen belül helyezkedik el, vagyis a szem rostos burkain belül foglal helyet, nincs életveszély. Azonban ha áttöri a szem rostos burkát, terjedése gyors, szintén gyorsan képez áttétet is.

Megelőzése nem lehetséges, a csernobili atomerőmű-katasztrófa óta a melanomák számának gyarapodása észlelhető, nemcsak a szemészetben, hanem a teljes onkológiai beteganyagban.

A kezelés során több lehetőség áll rendelkezésre. Kisebb tumorok esetén a szemgolyó megtartásával szemfenéki lézerkezelést végezhetünk, amely a daganatban visszafejlődést és zsugorodást okoz.

Választhatjuk a helyi sugárterápiát is, rövid hullámhosszúságú, a szemgolyóra felvarrt ruthenium sugárzó fém segítségével a gyorsan osztódó daganatsejteket el lehet pusztítani. Amennyiben a daganat túl nagy méretű, a szemgolyó eltávolítása válhat szükségessé.

| uvea daganatok
2007-11-14 15:03:37

Web Design & Development Prowebshop