Uveitisz

Az uveitisz az uvea valamelyik részének gyulladása. Az uvea részben, vagy teljes egészében begyulladhat. Az egyes területekre korlátozódó gyulladást az érintett részek neve alapján pl. iritisznek (a szivárványhártya gyulladása), vagy koroiditisznek (az érhártya gyulladása) nevezik. Az uveitisznek több oka lehetséges - néhány magában a szemben keresendő, mások az egész test betegségei.

szem, uveitisz, iritisz, koroiditisz, szivárványhártya, érhártya | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az esetek 40%-ában egyéb szervek megbetegedését is észleljük. Kóroktól függetlenül, az uveitis igen hamar a szem károsodásához, és elhúzódó szövődmények, pl. zöldhályog (glaukóma), szürkehályog (katarakta) vagy retinaleválás kialakulásához vezet.

Tünetek és diagnózis

Az uveitisz első tünetei enyhék lehetnek. A látás ködössé válhat, illetve a beteg úszkáló fekete foltokra panaszkodhat. Szivárványhártya-gyulladásban erős fájdalom, a szemfehérje (szklera) vörössége és fénykerülés gyakran előfordul. Az orvos a szivárványhártya szegélyén kiemelkedő ereket, a szaruhártya finom elváltozását, valamint a szemet kitöltő folyadék (csarnokvíz) zavarosságát figyelheti meg. A diagnózist a panaszok és a fizikális vizsgálatok eredményei alapján állítják fel.

Kezelés

A kezelést a tartós károsodások megelőzése érdekében korán kell megkezdeni. Általában szteroidokat és pupillatágító szereket szoktak alkalmazni. Egyes kórokok kezelésében egyéb szereket is felhasználnak, pl. fertőtlenítőszereket a baktériumok vagy paraziták eltávolítására.

| szem, uveitisz, iritisz, koroiditisz, szivárványhártya, érhártya
2009-03-03 14:56:51
No menu item defined, wrong database setup!

Web Design & Development Prowebshop