Legutóbbi cikkek

Génterápiával gyógyítható lehet a vakság egy ritka formája

Génterápiával gyógyítható lehet a vakság egy ritka formája - derült ki brit kutatók vizsgálódásainak kezdeti, biztató eredményeiből.


Implantátumokat kapott a kivájt szemű kínai kisfiú

Implantátumokat kapott az a hatéves kínai kisfiú, akinek a rendőrség gyanúja szerint egyik rokona vájta ki mindkét szemét: a beültetést egy dél-kínai kórházban végezte el egy hongkongi szemsebész, aki önként ajánlotta fel szolgálatait a családnak, miután hallott az esetről.


Őssejtek segíthetik a látás helyreállítását

Jelentős lépést tettek brit kutatók vakok látásának helyreállítása felé: embrionális őssejtekből növesztett fotoreceptorokat sikeresen ültettek be vak egerek retinájába.


Majdnem ötszáz gyermekrajz készült a vakvezető kutyák világnapjára

Összesen 470 rajzot küldtek be óvodás és iskolás korú gyerekek az ország számos pontjáról a vakvezető kutyák világnapja alkalmából a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola februári felhívására. A két legjobb pályamunkából készült óriásplakátot Budapesten, a Kossuth téri metrómegállóban helyezték ki és avatták fel pénteken.


Egerek farkasvakságát gyógyították sejtátültetéssel

Fényérzékelő idegsejtek átültetésével sikerült jelentősen javítani farkasvakságban szenvedő egerek látását - közölték brit kutatók.


Korszerű kezeléssel sok vakság megelőzhető

Egy évtized alatt felére csökkent Dániában az időskori látászavarral kezdődő, majd teljes megvakulással járó esetek száma. Egy tanulmány szerint ezt egy új gyógyító eljárással sikerült elérni.


Látóidegükkel is tapogatnak a vakok

Még a születésüktől fogva vak embereknek is van aktív látóidegük, amely az optikai információk feldolgozása helyett a tapintási érzéket erősíti, elősegítve ezáltal a Braille-írás gyors olvasását - közölték német kutatók.


Bionikus szem - Argus II.

Az Argus II. néven ismert bionikus szem lényege egy szemüvegre erősített kamera, mely a képet veszi. Egy övre erősített minikomputer a képet elektronikus jellé alakítja, mely drót nélküli átvitellel visszajut a szemüveghez, ahonnan a szembe beültetett apró elektronikus vevőhöz jut, mely átadja a jelt a retinába beültetett elektródáknak. Az elektródák stimulálják a retina megmaradt idegeit, ami lehetővé teszi, hogy a látóidegen keresztül az agyba jusson a jel. A „mesterséges szemet” az amerikai Second Sight nevű cég fejlesztette ki.


Bíztató kísérletek a látás helyreállítására

Reménykedhetnek azok, akik baleset, rák vagy glaukóma, esetleg sárgafolt-denegeráció miatt vesztették el látásukat – az agyba helyezett elektródákkal ugyanis majmok esetében bizonyos eredményeket értek el a Harvard-egyetem kutatói.


Bionikus szem

Két éven belül hozzáférhető lehet egy eszköz, amely vak emberek millióinak adhatja vissza látását, állítják amerikai kutatók.


1 |

Web Design & Development Prowebshop