Bionikus szem - Argus II.

Az Argus II. néven ismert bionikus szem lényege egy szemüvegre erősített kamera, mely a képet veszi. Egy övre erősített minikomputer a képet elektronikus jellé alakítja, mely drót nélküli átvitellel visszajut a szemüveghez, ahonnan a szembe beültetett apró elektronikus vevőhöz jut, mely átadja a jelt a retinába beültetett elektródáknak. Az elektródák stimulálják a retina megmaradt idegeit, ami lehetővé teszi, hogy a látóidegen keresztül az agyba jusson a jel. A „mesterséges szemet” az amerikai Second Sight nevű cég fejlesztette ki.

bionikus szem, Argus II. | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A londoni Moorfield kórház kutatócsoportja két betegnél végzett eddig műtétet, azzal a céllal, hogy legalább alapszinten visszaadja a látását a sárgafolt degenerációban vagy öröklött retinitis pigmentosában szenvedőknek. Utóbbit általában gyermekkorban diagnosztizálják, és az évek során egyre súlyosbodik.

Világszerte 1.5 millió ember szenved retinitis pigmentosa-ban és 55 év felett minden tizediknál állapítanak meg korfüggő sárgafolt elfajulást. Mindkét betegségben a retina sejtjei, melyek a fényt továbbítják a látóközpontba, fokozatosan elhalnak.

Az első generációs kis felbontású eszközöket már beültettek hat beteg szemébe. A betegek pontokat és körvonalakat képesek felismerni. Az új készülék sokkal kisebb, kb 1 négyzetmilliméter. Az eszköz beültetését kísérleti célra az FDA jóváhagyta, öt centrumban fogják végezni az USA-ban. Ha beváltja a reményeket, kereskedelmi forgalomba kerülhet, kb. 30000 USD áron.

Az első két beteg – két ötvenes férfi – állapotáról még nem lehet biztosat tudni, de a műtétet végző orvos szerint az eszközök beültetése sikeres volt, mindkét beteg jól gyógyul a műtét után. Mivel ennek a betegségnek jelenleg más gyógymódja nincs, csak ez az eszköz és az őssejtkutatás nyújt számukra reményt.

BBC News
| bionikus szem, Argus II.
2008-04-23 10:22:11
Kapcsolódó cikkek
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop