Hirdetés

Bionikus szem

Két éven belül hozzáférhető lehet egy eszköz, amely vak emberek millióinak adhatja vissza látását, állítják amerikai kutatók.

vakság, bionikus szem |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

Megkapta az engedélyt a kísérletek lefolytatására az Argus II. rendszernek nevezett, szemüvegre erősített kamerával működő látásjavító eszköz.

A módszer elődjét, egy kevésbé előnyös felbontású implantátumot korábban már tesztelték, és a betegek észlelték a fényt, valamint a tárgyak alakját és mozgását.

Az eszköz a következőképpen működik:

1. a szemüvegre erősített kamera látja a képet
2. egy kézi eszközbe jeleket küld
3. A feldolgozott információ visszakerül a szemüvegbe, amely vezeték nélkül továbbítja a szembe ültetett vevőkészülékbe
4. A vevőkészülék továbbítja az információt a retinába ültetett elektródákba
5. az elektródák ingerlik a retinát, hogy eljuttassa az információt az agyba.

Az eszköz részlegesen visszaadhatja a látását a vakság bizonyos formáiban, a sárgafolt degenerációban, valamint az ún. retinitis pigmentosában szenvedőknek.

Világszerte mintegy másfél millióan szenvednek retinitis pigmentosában, és 55 éves kor fölött az emberek egytizedének van sárgafolt degenerációja. Mindkét esetben a szem hátsó részében levő retina sejteinek elhalásáról van szó.

Az első 16 pixeles kísérleteknél a résztvevők már képesek voltak tájékozódni az utcán, látták a tárgyak körvonalait, és észlelték mozgásukat.

Az új implantátum érzékenyebb felbontású, 60 elektródával működik, valamint sokkal kisebb, beültetése így könnyebb. Ha sikerrel járnak a kísérletek, az eszköz nem sokkal ez után forgalomba hozható, ára 30 ezer dollár körül lesz.

BBC News
vakság, bionikus szem

2007-02-19 10:22:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop