Hirdetés

Könnyező, száraz szem

Panasz: gyakran égő és könnyező szem. Reggelente összeragadt szemhéjak. A diagnózis: „száraz” szem, melyre az orvos rendszerint könnypótló szert javasol…

szemszárazság, könny, könnypótlás |

InforMed Hírek18:61-63   InforMed | Bárdos, E.

A „száraz szem” a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, tulajdonképpen nedvesedési zavar. Esetében a szaru- és a kötőhártyát nem vonja be hiánytalanul, hézagmentesen a könnyréteg, s ezért azok kiszáradnak. Ha nem kezelnék, a szem felülete begyulladna, és kisebesedne, ez pedig veszélyezteti a látóképességet is.

Könnyrétegek

A könnyréteg optimalizálja a fénytörést, védi, a szem felületét, valamint lehetővé teszi, hogy a szemhéjak lényeges súrlódás nélkül csússzanak a szem felett.

Ehhez három rétegre van szükség

A kötőhártya egy vékony nyálkaréteget választ el. Ez mintegy „elsimítja” a szem felületének finom egyenetlenségeit - ami az éleslátáshoz fontos -, és lehetővé teszi, hogy a könny hígabb alkotórészei a szemhez tapadjanak.

A középső, híg könnyfázis a szaruhártyát tápanyagokkal és oxigénnel látja el, valamint nedvesen tartja. Kiöblíti az anyagcsere-végtermékeket, az idegen és a szennyező részecskéket. Ezenkívül antitestekkel és antibakteriális enzimekkel rendelkezik a fertőzések elleni védekezéshez. Mivel a szaruhártyának a fénytörés miatt kristálytisztának kell lennie, mentes a véredényektől, melyek ezeket a feladatokat átvállalhatnák.

A könnyrétegen kívülről vékony zsírréteg terül szét. Megakadályozza a folyadék túl gyors elpárolgását, és biztosítja a szükséges felületi feszültséget ahhoz, hogy a filmréteg ne szakadjon meg, és ne fusson ki a szemhéjak szélén.

A könnymirigyek

Naponta körülbelül 1 milliliter könnyfolyadék folyik át a szemen. Ennek legnagyobb részét a külső szemzug feletti mandula nagyságú mirigyek termelik, melyek több járaton keresztül torkollnak a felső szemhéj alá, ami a folyadékot 5-10 másodpercenként egy-egy szempillantással szétoszlatja.

A gyűjtőhely a belső szemzug. Innen a könny két kis csatornán keresztül a könnyzsákba folyik, ahonnan a könny-orr járaton keresztül végül az orrba jut. Ha a szaruhártya finom idegvégződéseit idegentestek, például rovarok vagy szempillák ingerlik, a vegetatív idegrendszeren keresztül riadóztatják a könnymirigyeket.

Ezek válaszképpen több folyadékot termelnek, hogy a szemet szabaddá tegyék, leöblítsék. A vakító fény, a szél vagy erős érzelmek, mint öröm vagy bánat, hasonló módon fokozzák a mirigyek tevékenységét.

Ha a normális elvezetés a termelődő könny mennyiségét nem képes befogadni, a felesleg kicsordul a szemhéj szélén - folyik a könny, és a teli könnyzsák látványosan ürül az orron keresztül.

Nincs ellenmondás!

A könnyező, „száraz” szem nem ellentmondás. A szaruhártya kiszárad, mert a könnyfilm elszakad, és gyorsan kicsordul. A legjobb terápia természetesen az okok megszüntetése.

Tippek

  • Próbáljunk meg kerülni minden felesleges terhelést, cigarettafüstöt, közvetlenül a szembe csapó száraz vagy erős légáramlatot.
  • A lakóterek levegőjének nedvességtartalma rendszeres szellőztetéssel és párásító készülékekkel javítható.
  • Autóvezetés közben vagy a számítógép előtt ülve tudatosan gyakrabban pislogjunk, hogy szemeinket nedvesen tartsuk.
Száraz, viszket, ég…

Ha túl kevés a könny, a szaruhártya táplálása nem egyenletes, és részben kiszárad. Emiatt fertőzéseknek és sebesüléseknek is fokozottan kiszolgáltatott. A krónikus kötő- és szaruhártya-gyulladás extrém esetben a látás elhomályosodásával és vaksággal fenyeget. A veszély azonban korán jelentkezik. A szem érezhetően száraz, viszket és ég.

Különösen sokat ront a helyzeten, ha keveset pislogunk, például autóvezetés közben vagy a számítógép előtt ülve. A kötőhártya kivörösödik: vérellátása fokozódik, hogy a szaruhártya oxigénhiányát kiegyenlítse. Néhány beteg tartós nyomást is érez, vagy olyan érzése van, mintha homok került volna a szemébe.

Kicsorduló könnycseppek

Száraz szem alakul ki akkor is, ha a könnyfolyadék összetétele megváltozik. Ha például a külső zsírréteg túl vékony, a folyadék gyorsabban elpárolog, és nem elegendő a felületi feszültség, hogy az egész szemet beborítsa. A film megszakad, a folyadék pedig túlcsordul a szemhéjon - könnyezünk.

Szemszárító okok

A „száraz szem” okát megtalálni nem egyszerű. A kor előrehaladtával nagyon gyakran csökken a könnytermelés. Ugyanígy rejtőzhet mögötte gyógyszermellékhatás, hormonális változás vagy bizonyos betegség, például reuma vagy diabétesz. Enyhébb esetekben kivédhetők az okok, mondjuk, ha a fűtő-hűtő berendezések légáramlatai okozzák, avagy a tartós képernyő előtti munka.

Vörös, égő szemek és könnycseppek azonban egészen más betegségekre is utalhatnak, például allergiára vagy eldugult könnyorr csatornára.

Ha a „száraz szem” kiváltó okai nem szüntethetők meg, vagy nem kezelhetők, orvosi cseppekkel kell a szaruhártyát nedvesen tartani. Az efféle könnypótló szerek összetétele megfelel a természetes folyadéknak, és többnyire tartósan is problémamentesen alkalmazhatók.

Gyakori használatra csak tartósítószer-mentes cseppek ajánlottak. A betegség súlyosságától függően hígabb vagy sűrűbb készítmények állnak rendelkezésre.

Könnypótló

Ha a száraz szem kialakulásának okai nem szüntethetők meg, a patikában kapható könnypótló folyadékok segíthetnek a szemet tartósan nedvesen és ezáltal egészségesen tartani.

Gyakori okok

A száraz szem okai sokfélék és nemritkán egymást átfedik.

Néhány példa

  • a kor előrehaladtával csökkenő könnytermelés
  • hormonális változások - változókor nőknél, pajzsmirigybetegségek
  • betegségek, mint reuma, diabétesz, gyulladásos érbetegségek autoimmun betegségek (pl. Sjögren-kór)
  • bőrbetegségek
  • gyógyszerek, például béta-blokkolók, altató- és nyugtatószerek, fogamzásgátló tabletták
  • gyakori képernyő előtti munka - kevés pislogás
  • környezeti terhelés - ózon, por, kipufogógázok, oldószergőzök, cigarettafüst
  • huzat - fűtés, klímaberendezés, autószellőző, síelés, kerékpározás védőszemüveg nélkül
  • érszűkítő szemcseppek -„fehérítők” krónikus használata.
Kontaktlencse?

Azt, hogy egyáltalán hordhatunk-e és milyen kontaktlencsét, beszéljük meg szemorvosunkkal! A kemény kontaktlencsék nem használhatók a száraz szemen. Ha szorosan tapadnak, az alattuk levő szaruhártyát a könnyfolyadék nem tudja táplálni és nedvesíteni. Ezenkívül erősen ingerlik a szemet. Lágy kontaktlencséknél a könnypótló szerek nem tartalmazhatnak tartósítóanyagokat.

A lencse anyagát ugyanis tömöríítik, és ezáltal károsítják a szaruhártyát. A lágy lencsék azonban száraz környezetben sok vizet veszítenek, s maguk is kiszáradnak. Annak érdekében, hogy a kontaktlencsék ne szennyeződjenek olyan gyorsan, a kezelőorvos valószínűleg még valamilyen nedvesítőszert ajánl.

szemszárazság, könny, könnypótlás

2020-01-14 16:49:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop