Rosszul lát a gyerek?

Szemünk fénye" - szoktuk mondani gyermekünkre. és hogy ez a mondat mit is jelent? Egyrészt azt, hogy utódunk mindennél fontosabb számunkra, másrészt arra utal, hogy szemünk fényének mekkora jelentősége van életünkben.

kancsalság, rövidlátás, gyerek, Látás zavar | InforMed Hírek16   InforMed | Bárdos, E.

Persze amíg látunk, jól látunk, mindez természetes, nem tűnik fel... Csak ha már baj van, esetleg gyermekünk látásával van probléma...

A gyermekek szemének 100%-os működőképessége általában csak a negyedik, ötödik életévükre alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a külvilág benyomásait - amelyek születésük óta nap mint nap éri őket - csak fokozatosan tapasztalják és értik meg a kicsik. Így teljesen normális, ha a gyermekek az első években a tárgyak mellé nyúlnak, vagy a képeskönyveiket fejére állítják.

Ugyanakkor fennállhat annak a veszélye is, hogy a már kialakult látási zavarokat a szülők nem, vagy csak későn veszik észre. Ilyen lehet például a színvakság, a közel és a távollátás.

Ezzel összefüggésben szeretnénk a megelőző vizsgálatok fontosságára felhívni a szülők figyelmét! A rövid és a távollátás pontos felismeréséhez feltétlenül szükség van arra, hogy a gyermek egy bizonyos érettséget elérjen. Így például felismerjen kisebbnagyobb jeleket és a színeket is ismerje.

TÁVOL ÉS RÖVIDLÁTÁS

Távollátás esetén - gyermekkorban nagyon ritka - csak a távoli tárgyakat látja tisztán a gyermek. Közellátás esetén pedig a közelben lévőket. Az orvos mindkét látászavart pontosan felismeri és rendszerint szemüveggel korrigálja.

Szerencsére a szemüveg ma már a gyermekek körében sem ad okot csúfolódásra, hiszen egyre több apróságnak kell hordania a pápaszemet. A szülőknek viszonylag egyszerű a dolguk, mert sok szép modell közül válogathatnak. Ugyanakkor érdemes minden esetben úgynevezett "sportszemüveget" választani, ennek hajlékony a szára, így a szemüveg se játék, se sport közben nem zavarja a gyermeket.

FERDÜLŐ SZEMTENGELY

Kancsalságról akkor beszélünk, ha a szemek látótengelye nem irányítható egyformán egy adott pontra. Emiatt pedig a kancsal szemmel nem lehet olyan jól látni, így olvasási nehézségek is gyakran felléphetnek a kancsal gyermekeknél. A kicsik szempontjából ezért nagy jelentősége van, hogy a kancsalságot minél előbb felismerjék és meggyógyítsák. Az esetek többségében egyébként veleszületett kancsalságról van szó.

A szemtengelyferdülés kezelését a lehető legkorábban, már a második életévben ajánlatos megkezdeni. Ilyenkor a "jó" szemet egy kötéssel leragasztják, így a kancsal szemet jobb látásra ösztökélik. A gyermek rendszerint néhány nap alatt megszokja a kötést, és így kettőhat hónap alatt olyan látóképessége alakul ki, amely vetekszik egészséges szeme képességével.

Az úgynevezett "bénulásos kancsalság" különböző esetei már komplikáltabbak. A kancsalítás fokát a bénult izom mozgásbeli elmaradásának növekedéséről, ill. a ferde fejtartásról lehet felismerni. Gyakran panaszkodnak az érintett gyerekek kettős látásra is. Egy ilyen bénulásnak számos oka lehet. Sok esetben azonban egy relatív egyszerű operáció már gyógyuláshoz vezet.

EXTRA TIPPEK

Ügyeljünk a jó megvilágításra, de ehhez lehetőleg ne használjunk neonfényt.
A könyv ne legyen túl közel, és lehetőség szerint ágyban oldalt fekve se engedjük olvasni gyermekünket.
Ha a gyermek szeme érzékeny a fényre és látászavarokról és fejfájásról is panaszkodik, tegyünk a szemére szemvidítófűteából készített borogatást.
Vigyázzunk arra, hogy a pici ne legyen huzatban, különösen autóban ülve figyeljünk erre.
Uszodában csak védőszemüveggel engedjük vízbe gyermekünket.
Fürdéskor, tusoláskor vigyázzunk arra, hogy a pici szemébe ne kerüljön tusfürdő vagy szappan!
| látás zavar, kancsalság, rövidlátás, gyerek
2019-08-27 11:02:14

Web Design & Development Prowebshop