Tények és tévhitek a látásról

Számtalan hiedelem terjedt el a látással kapcsolatban, attól kezdve, hogy nézzünk-e TV-t vagy sem, egészen addig, hogy aki sok sárgarépát eszik, annak jobb lesz a látása. Lássuk a hiedelmeket és a tényeket.

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Árt a szemének, ha valaki túl közel ül a TV-készülékhez

Tény: bár a televízió feltalálása óta ezzel ijesztgetik a szülők a gyerekeiket, nincs rá bizonyíték, hogy ez igaz lenne. A gyerekek jobban tudnak közelre fókuszálni, mint a felnőttek, ezért megszokták, hogy egészen közel ülnek a készülékhez. De ez azt is jelezheti, hogy a gyerek rövidlátó.

Ha bandzsít valaki, „úgy marad a szeme”

Tény: Nem, ebből egy szó sem igaz.

A rossz látás örökölhető

Tény: Sajnos, ez néha igaz. Ha valakinek szemüvegre van szüksége, vagy például szürkehályogja van, a gyermeke örökölheti. Mindenképpen említsük meg a gyermekorvosnak ezt a tényt.

A gyereknek sok répát kell ennie, hogy jobb legyen a látása

Tény: Igaz, hogy a sárgarépa a látáshoz szükséges A-vitaminban gazdag, de sok más étel (spárga, barack, nektarin, tej) is tartalmaz A-vitamint. A kiegyensúlyozott étrendben elegendő A-vitamin van.

A számítógép használata árt a gyermek szemének

Tény: A számítógépen való munka nem árt a szemnek. Ha azonban valaki sokáig mered a képernyőre, elfelejt pislogni. Ettől a szeme kiszárad, és így érzékenyebb, fáradékonyabb lesz. Ha tehát a gyerek számítógépezik, gyakran tartson szünetet.

Két kék szemű felnőttnek nem lehet barna szemű gyereke

Tény: Két kék szeműnek is lehet barna szemű gyermeke, bár ez meglehetősen ritka. Fordítva is igaz, a barna szeműek gyermeke is lehet ritkán kék szemű.

Csak a fiúk lehetnek színvakok

Tény: Becslések szerint a fiúk 8 százaléka valamilyen mértékben színvak, a lányoknál ez az arány 1 százalék.

| látás, látászavar, szem
2019-04-03 10:56:00


Tények és tévhitek a látásról

Számtalan hiedelem terjedt el a látással kapcsolatban, attól kezdve, hogy nézzünk-e TV-t vagy sem, egészen addig, hogy aki sok sárgarépát eszik, annak jobb lesz a látás...


Hunyorítás helyett pislogjunk a képernyő előtt

A legtöbben hunyorogva nézzük a képernyőt, keveset pislogunk, ezért gyakori a szem elfáradása, szárazsága, gyulladása, és a könnyezés.


Október a látás hónapja - Idén a száraz szem szindrómával foglalkoznak

Idén is megrendezik a "Látás hónapja" programsorozatot, az októberi kampány fókuszában ezúttal a száraz szem hatékony kezelése áll.


Látás világnapja: ötből négy esetben megelőzhető a látássérülés

Megfelelő szűrőprogramokkal és a szükséges egészségügyi ellátással ötből négy esetben megelőzhető a látássérülés - emelte ki csütörtökön Győrben, a látá...


A rövidlátás kulcsa a Bounty lázadóinak leszármazottai génjeiben van?

A Bounty hadihajó lázadóinak leszármazottai között a világon az egyik legalacsonyabb a rövidlátóak aránya egy ausztrál kutatás szerint, amely azonosítani akarja ...