Hirdetés

Herpesz szimplex

A herpesz szimplex fertőzés visszatérő betegség, mely a bőrön és a nyálkahártyákon keletkező apró, fájdalmas, folyadékkal telt hólyagocskákkal jár.

hrőes szimplex, hólyagok, HVS-2, keratitisz, újszülöttkor |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A két leggyakoribb herpeszvírus-fertőzés, mely a bőrön hólyagokat okoz, a herpesz szimplex és a herpesz zoszter (varicella zoszter). Egy másik herpeszvírus, az Epstein-Barr-vírus a mononukleózis infekcióza kórokozója. A citomegalovírus, mely szintén ebbe a családba tartozik, a mononukleózis infekciózától elkülöníthetetlen megbetegedést okoz. A herpeszvírus 6 gyermekkori roseolának nevezett megbetegedést okoz (roseola infantum).

A humán herpeszvírus 7-et még nem sikerült összefüggésbe hozni valamely betegséggel. Egy tanulmány az AIDS-es betegekben fellépő Kaposi-szarkóma okaként a herpeszvírus 8-at tüntetik fel.

A herpesz szimplex a bőrön vagy a nyálkahártyákon hólyagos kiütést okoz, mely később eltűnik, a vírus azonban a fertőzött területet érzőidegekkel ellátó ganglionokban (idegsejttestek csoportosulása) lappangó (látens) állapotban húzódik meg. Időnként a vírus újra aktiválódik és replikálódni (szaporodni) kezd, és gyakran ugyanott okoz hólyagokkal járó elváltozásokat, ahol az előző esetben.

A vírus jelen lehet a bőrben anélkül is, hogy látható hólyagokat okozna; ilyen állapotban a beteg másokat megfertőzhet. A bőrelváltozások megjelenhetnek túlzásba vitt napozás, láz, fizikai vagy érzelmi megterhelés, immunhiányos állapot vagy bizonyos ételek és gyógyszerek hatására. A fertőzés kiújulását előidéző tényező azonban gyakran ismeretlen marad.

A bőr fertőzését okozó két herpesz szimplex vírus a HSV-1 és a HSV-2. A HSV-1 okozza általában az ajkakon jelentkező kiütéseket (herpesz labiális) és a szem szaruhártyájának fertőzését (herpesz szimplex keratitisz).

Általában a szájból vagy környékéről származó váladékkal vihető át. A HSV-2 genitális herpeszt (nemi szervek herpesze) okoz, és elsősorban a bőrelváltozásokkal való közvetlen érintkezéssel vihető át, leggyakrabban nemi kontaktus útján.

Tünetek és szövődmények

A herpesz szimplex kiújulását bizsergés, kellemetlen érzés vagy viszketés jelzi. A tünetek a hólyagok megjelenését órákkal vagy akár 2-3 nappal előzik meg. A vörös peremmel körülvett hólyagok a bőr vagy a nyálkahártyák bármely részén megjelenhetnek, de leggyakrabban a száj körül, az ajkakon és a nemi szerveken fordulnak elő. A hólyagok (melyek fájdalmasak is lehetnek) csoportokba tömörülnek, de össze is folyhatnak.

A hólyagok néhány nap múlva vékony, sárgás pörk vagy sekély fekélyek képződésével beszáradnak. A gyógyulás a megjelenéstől számított egy-két héten belül kezdődik meg, és általában 21 nap múlva fejeződik be.

A nedves testrészeken felbukkanó hólyagok nehezebben gyógyulnak. Ha az elváltozások mindig ugyanott jelennek meg, illetve bakteriális felülfertőződés esetén, hegesedés alakulhat ki.

Csecsemők és kisgyermekek első fertőzése fájdalmas fekélyekkel és a szájüreg, illetve a fogínyek gyulladásával (gingivostomatitis), vagy a külső nemi szervek és a hüvely fájdalmas gyulladásával (vulvovaginitis) járhat. A helyi panaszokat ingerlékenység, étvágytalanság és láz kísérheti.

Csecsemőknél és ritkábban idősebb gyermekeknél a vírus a keringéssel szétterjedve a belső szerveket is megfertőzheti, így az agyat is, ami végzetes kimenetelű lehet.

HSV-2-vel fertőzött terhes anyák átadhatják a fertőzést a magzatuknak, főleg, ha a terhesség utolsó 3 havában tapasztaltak kiújulást. Magzatban a vírus az agyburkok enyhe gyulladását (meningitisz) hozhatja létre, vagy ritkábban súlyos agyvelőgyulladást (enkefalitisz) okozhat.

Ha csecsemőn, vagy olyan felnőttön lép fel herpesz szimplex fertőzés, aki atópiás ekcémának nevezett betegségben szenved, a potenciálisan végzetes kimenetelű herpeszes ekcéma (ekzema herpeticum) fejlődhet ki.

Ezért az atópiás ekcémás egyének kerüljék az aktív herpesszel fertőzöttek társaságát. AIDS-es betegek herpeszes bőrfertőzése jellegzetesen súlyos és makacs lehet, ugyanakkor gyakran előfordul a nyelőcső és a belek gyulladása, végbél körüli fekély, tüdőgyulladás, vagy az idegek érintettsége.

A bőrsérülésen bejutott herpesz szimplex vírus az ujjbegy fájdalmas, vörös duzzanatát hozza létre. Ezt az elváltozást herpeszes ujjgyulladásnak (herpeszes panaritium) nevezzük. Ez az elváltozás többnyire olyan egészségügyi dolgozókon alakul ki, akiknek még nem volt herpeszes megbetegedésük, és fertőzött testnedvekkel érintkeztek.

Kórisme

A herpesz szimplex fertőzés felismerése néha nehézségekbe ütközhet, összetéveszthető allergiás reakcióval, egyéb vírusfertőzésekkel, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásával. A hólyagok elhelyezkedése azonban segíthet a diagnózis megállapításában.

Ha az orvosban herpesz szimplex gyanúja merül fel, a hólyagokból nyert kaparék mikroszkóp alatt vizsgálható. Ha a fertőzés valóban fennáll, a kaparékban nagy, fertőzött sejtek láthatók. A diagnózis vírustenyésztéssel, magas ellenanyagszintet mutató vérvizsgálattal, és biopsziás módszerrel támasztható alá, ezekre azonban csak ritkán van szükség. A fertőzés már nagyon korán felismerhető egy új technika, a polimeráz-láncreakció (polymerase chain reaction - PCR) segítségével. Ezzel az eljárással valamely szövetnedvben ki lehet mutatni a herpesz szimplex vírus DNS láncát.

Kezelés

A legtöbb ember számára a herpesz labiális egyetlen szükséges kezelési módja a fertőzött terület szappanos vízzel történő tisztán tartása. Ezután a területet óvatosan meg kell szárítani. A hólyagok nedvesen maradása súlyosbíthatja a gyulladást, késlelteti a gyógyulást, és elősegítheti a bakteriális felülfertőzést.

A bakteriális fertőzést neomicin-bacitracin tartalmú kenőccsel kell bekenni. A folyamat előrehaladása esetén, vagy ha további tüneteket okoz, az orvos szájon át szedhető vagy injekcióban adható antibiotikumokat írhat fel.

Közvetlenül a hólyagokra alkalmazott vírusellenes szerek, így pl. a idoxuridin, trifluridin, és az aciklovir hatékonyak lehetnek. A testszerte megjelenő súlyos fertőzés szájon át szedhető aciklovirral vagy vidarabinnal kezelhető. Mindennapos aciklovir szedésre lehet szükség az ismételt fertőzések megelőzésére, főként, ha a nemi szervek érintettek. A herpesz szimplex keratitisz és a genitális herpesz speciális kezelést igényel.

hrőes szimplex, hólyagok, HVS-2, keratitisz, újszülöttkor

2022-06-03 18:48:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop