Hirdetés

Kell-e antibiotikum: új teszt?

Egy új, egyelőre kísérleti vérvizsgálattal néhány éven belül az orvos megállapíthatja, hogy a beteg fertőzése vírusos, vagy bakteriális eredetű-e, vagyis van-e értelme antibiotikummal kezelni - írta a Stanfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya, amely a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

antibiotikum, teszt, fertőzés |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Az új módszerrel kiküszöbölhető, hogy feleslegesen írjanak fel antibiotikumot vírusfertőzés ellen, mely hatástalan. Ezzel csökkenteni lehetne az antibiotikumok indokolatlan használatát, mely hozzájárul a szuperrezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához.

Az új vérvizsgálathoz hét gént azonosítottak, amelyek kifejeződése a fertőzés miatt megváltozik, ezzel kimutatható, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó.

A kutatók a teszttel 96 súlyosan beteg gyerek fertőzését tudták pontosan meghatározni. Az új módszernek azonban még klinikai teszteken kell átmennie, mielőtt használatát jóváhagyják. A forgalmazás előtt álló másik akadály a teszt lassúsága. Olyan készülék kell a vizsgálathoz, amelyik egy órán belül képes eredményt produkálni. Jelenleg ehhez négy-hat óra szükséges.

Súlyos állapotú betegeknél, a szepszisben, minden órával, amelyet hatékony kezelés nélkül töltenek el, 6-8 százalékkal nő a halálozás esélye.

antibiotikum, teszt, fertőzés

2016-07-09 12:30:21

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop