Közönséges nátha - III.

A "Közönséges nátha" című cikk folytatása.

védőoltás, tünet, nátha, meghűlés, vírus, influenza, láz | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.


Diagnózis

A közönséges nátha diagnózisa felnőtteknél általában egyszerű. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a diagnózis felállítása nehezebb, mert ők nem tudják elmondani, mi a panaszuk. Legnehezebb a diagnózis csecsemőknél, ahol a láz a többi tünetek előtt jelentkezik, és a vizsgáló orvos nem tudja eldönteni, hogy vírusfertőzésről vagy baktériumfertőzésről van-e szó.

Kezelés

A közönséges náthát különböző típusú vírusok okozzák, ezért mindenre kiterjedő kezelés nincs, de kezelés nélkül is néhány nap alatt elmúlik.

Tüneti kezelésre láz- és fájdalomcsillapítókat, nyálkahártya lohasztó orrcseppeket, antihisztaminokat, köhögéscsillapítókat és gyulladáscsökkentőket alkalmaznak. A legtöbb betegnél kellemetlen tünet az orrdugulás és az orrfolyás.

Az orrcseppek enyhítik a panaszokat, és ismét átjárhatóvá teszik a légutakat, de csak rövid ideig szabad használni azokat, mert az alkalmazásukat követően néhány óra múlva ellenreakció léphet fel, a nyálkahártya ismét megduzzad, de most már erősebb mértékben. Általában enyhe sóoldat becsöpögtetése is elegendő ahhoz, hogy az orr nyálkahártyája megnyugodjon.

A köhögés kezelésére mind a köhögéscsillapítók, nyákoldók, mind a tüsszentés elleni szerek gyakran használatosak. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek csökkentik a lázat is.

A lázcsillapítók csökkentik a lázat, de az aszpirin szedése gyermekekben Reye-szindróma kialakulásának veszélyével jár, ezért ne adjuk.

A cink esetleg hatásos lehet, csökkentheti a megfázás súlyosságát és idejét, de ez még nincs bizonyítva.

Létezik számtalan házi recept: fokhagyma mézzel, az ecetes zokni, a kövirózsacsepp fülgyulladáskor vagy a tormapakolás köhögés esetén. Mivel ezek is enyhítik a beteg panaszait, a családtagok lelkiismerete megnyugszik, hiszen segítettek szeretteiknek.

Meleg, párás környezet javítja a beteg közérzetét. Aromás olajok, mentol, eukaliptusz inhalálása különösen kisgyermekeknél lehet hasznos. Láz és heveny panaszok esetén maradjunk otthon!

Sok folyadék fogyasztása oldja a váladékot. Ha a köhögés nem túl erős és fájdalmas, nem szükséges kezelni.

Bár az antibiotikumok nem hatásosak a vírusokkal szemben, mégis széles körben alkalmazzák feleslegesen. Nem javasolt az antibiotikum kezelés a másodlagos bakteriális fertőzések megelőzésére sem, csak akkor szükséges ha orrmelléküreg gyulladás, hörghurut vagy tüdőgyulladás lép fel.

Speciális vírus elleni kezelés jelenleg csak az influenza ellen áll rendelkezésre. Járvány során a veszélyeztetett betegek influenza fertőzésének megelőzésére adhatók, illetve 1-2 nappal csökkenthetik a betegség lefolyását.

| nátha, meghülés, vírus, influenza, láz, védőoltás, tünet
2019-10-15 17:00:24
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop