Hirdetés

Nátha vagy orrmelléküreg-gyulladás?

Ha elesettnek érezzük magunkat, hőemelkedésünk van, csöpög az orrunk és fáj a torkunk, nem mindig lehet eldönteni, közönséges nátháról vagy orrmelléküreg-gyulladásról van szó.

orrmelléküreg gyulladás, nátha |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Vannak azonban klasszikus tünetek, amelyek alapján meg lehet különböztetni a kettőt egymástól. Bár van néhány közös tünet is, az alábbiak segítenek eligazodni.

A közönséges nátha tünetei:

– orrdugulás
– elesettség
– orrfolyás tiszta váladékkal
– tüsszögés
– torokfájás
– az orrváladék a garaton folyik lefelé
– gyermekeknél láz

A közönséges nátha vírusfertőzés okozta felső légúti megbetegedés. A tünetek általában 1-2 nap alatt alakulnak ki, a harmadik-negyedik napon tetőznek, majd két nap alatt elmúlnak.

A nátha tüneti kezelése

Gondos ápolás, sok folyadék és csirkehúsleves a legjobb. A sok folyadék egészséges, ráadásul a váladékot is cseppfolyósítja. Orrdugulásra orrcseppet alkalmazzunk, megkönnyíti a légzést, valamint ajánlott szükség esetén fájdalom- és lázcsillapítók adása is. A köhögés elleni szerek csillapíthatják a köhögést.

Ha 2-3 náthás nap után nem érezzük jobban magunkat, és az orrváladék sárgás vagy zöldes színű lesz, orvoshoz kell fordulni, mert lehet, hogy orrmelléküreg-gyulladásról van szó.

Az orrmelléküreg-gyulladás tünetei

– fájdalom, nyomásérzés a szemek és az arc körül
– a felső fogsor fájdalma
– orrdugulás
– zöldes vagy sárgás orrváladék
– fejfájás
– az orrváladék visszafolyása a garatra
– nehézlégzés, fáradtságérzet

A heveny orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) valamivel kevesebb, mint négy hétig tart, a krónikus sinusitis esetén a tünetek 12 hétnél is tovább tartanak, míg a visszatérő sinusitis esetén évente akár négy vagy több esetben is jelentkezhet a betegség.

Ha orrmelléküreg-gyulladásra gyanakszunk, keressük fel az orvost, aki röntgenfelvételt is elrendelhet a diagnózis felállításához.

Az orrmelléküreg-gyulladás gyógyszeres kezelést igényel, orrdugulás elleni szereket és antihisztaminokat. A legtöbben antibiotikumok nélkül is meggyógyulnak, de ha a tünetek 10-14 nap után is fennállnak, általában antibiotikumokkal kezelik a betegséget.

A belélegzett szteroidok sok esetben segítenek, mert ez a gyulladáscsökkentő közvetlenül az orrmelléküreg szöveteire kerül. A sós orröblítés vagy orrspray nagymértékben enyhíti a tüneteket. Egyes esetekben az orvos műtéti megoldást ajánl.

orrmelléküreg gyulladás, nátha

2016-11-14 14:18:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop