Ragadozó baktérium

Ragadozó baktérium lehet az új fegyver a legtöbb antibiotikum rezisztens baktérium ellen - állapította meg egy új brit tanulmány, mely a Current Biology című tudományos folyóirat közölt.

rezisztens baktérium, antibiotikum | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Állatkísérletekben a Bdellovibrio bacteriovorus "élő antibiotikumként" viselkedik, amely segít legyőzni a súlyos fertőzéseket.

Az antibiotikum rezisztens baktériumok egyre nagyobb térnyerése arra ösztönözte a kutatókat, hogy úttörő módszereket próbáljanak ki. A Bdellovibrio bacteriovorus gyorsan mozgó baktérium, mely bejut más baktériumok belsejébe, belülről felfalja és felpuffasztja azokat. Amikor eleget evett, osztódik és kitör az elpusztított gazdatestből.

A londoni Imperial College és a Nottinghami Egyetem kutatói arra használták a Bdellovibriót, hogy elpusztítsák vele a Shigella-t, mely az ételmérgezés egyik gyakori kórokozója. A Shigella évente mintegy 160 millió embert betegít meg, több mint egymillió ember halálát okozza, nagyrészt fertőzött étel útján.

Laboratóriumi kísérletekben a ragadozó baktérium megsemmisítette a Petri-csészében lévő Shigella-tenyészetet. Ezután hallárvákat fertőztek meg halálos adag Shigellával, három nap után csak 25 százalékuk volt életben. Amikor azonban a hallárvák megkapták a ragadozó baktériumot is, 60 százalékra ugrott a túlélési arányuk.

Az új módszer attól különleges, hogy a gazdaszervezet képtelen ellenállóvá válni a ragadozóval szemben.

A tanulmány készítői úgy vélik, a Bdellovibrio a fertőzött sebek kezelésében hasznosabb, mint az egész testben elterjedt fertőzésekében, mivel könnyű a sebbe juttatni.

A ragadozó baktérium a hallárvák immunrendszerével együttműködve volt a leghatékonyabb. A Shigella megtámadja az immunrendszert is, de ha jelen van a ragadozó Bdellovibrio, az a szervezetbe juttatja a megsemmisített Shigella apró darabjait, melyek még inkább arra ösztönzik a hal immunrendszerét, hogy fellépjen a betolakodó ellen.

A Bdellovibrio számos baktérium - köztük az E. coli és a szalmonella - ellen is hatásos. A kutatók nem tapasztaltak mellékhatásokat. A halak elviselték az igen nagy dózisú Bdellovibriót is.

A ragadozó baktérium természetes jelenlétét az emberi szervezetben korábbi kutatások már kimutatták.

| rezisztens baktérium, antibiotikum
2016-11-28 22:48:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop