Hirdetés

Sporotrichosis

A sporotrichosis (ejtsd: sporotrikózis) nevű fertőzést a Sporothrix schenckii nevű gomba okozza. A Sporothrix rózsabokrokon, borbolyán, tőzegmohán, és más talajlakó növényeken telepszik meg. A gazdálkodók, kertészek és növénynemesítők fertőződnek a leggyakrabban.

sporotrichosis |

InforMed Hírek16   InforMed


A fertőzés elsősorban a bőrt és a környező nyirokereket érinti, előfordulhat azonban a tüdő és egyéb szövetek megbetegedése is.

Tünetek és kórisme

A bőr és a környező nyirokerek fertőzése jellegzetesen az egyik ujjon egy apró, nem érzékeny csomócska formájában jelentkezik, mely lassan növekszik, majd kifekélyesedik. Néhány napon vagy héten belül a fertőzés az ujj elvezető nyirokerei mentén a kézen és a karon keresztül a nyirokcsomókig terjed, csomócskákat és fekélyeket képezve. Általában egyéb tünet nem jelentkezik.

A tüdő fertőződése enyhe mellkasi fájdalommal és köhögéssel járó tüdőgyulladáshoz vezethet, elsősorban azoknál, akiknek valamilyen más tüdőbetegségük, pl. emfizémájuk (tüdőtágulás) is van. Ritkábban a fertőzés a szervezet egyéb részein is megjelenhet, így a csontokban, ízületekben, izmokban és a szemben; nagyon ritka esetben kialakulhat a lép, máj, vesék, nemi szervek és az agy fertőződése is.

A jellegzetes csomók és fekélyek láttán felmerül a sporotrichosis gyanúja. A diagnózist a fertőzött szövetekből kitenyésztett és azonosított Sporothrix gomba támasztja alá.

Kezelés

A bőr fertőzése nagyon lassan terjed, és csak ritkán végzetes kimenetelű; szájon át szedhető itrakonazollal kezelik. Másik lehetőségként kálium-jodid adható, mely azonban kevésbé hatékony, és legtöbb esetben mellékhatásokkal jár, így bőrkiütést, orrfolyást, és a szemek, száj és a garat gyulladását okozhatja.

Az életet veszélyeztető, egész testre kiterjedő fertőzés esetén amfotericin B-t szokás adni, de a szájon át szedhető itrakonazol hatása ugyanolyan jó vagy még jobb, amint azt egyre több vizsgálat is kimutatta.

sporotrichosis

2019-07-12 20:37:24

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop