Hirdetés

Tovább emelkedett Görögországban a nyugat-nílusi láz halálos áldozatainak száma

Görögországban 22-re emelkedett a nyugat-nílusi láz halálos áldozatainak száma, és további 180 megbetegedést regisztráltak - közölte az athéni egészségügyi minisztérium illetékes hivatala.

nyugat-nílsi láz |

MTI Hírek13

Augusztus végéig a kór 16 életet követelt, és 130 megbetegedést regisztráltak.
A legtöbb fertőzéses esetet a görög főváros körüli vidéki térségekben, a Peloponnészoszi-félszigeten, illetve Thesszaloniki környékén jegyezték fel.
A hatóság közlése szerint jelenleg 24 embert kezelnek kórházakban, 12-en közülük az intenzív osztályokon fekszenek.

A fertőzések valódi száma azonban jóval magasabb lehet: embereknél ugyanis a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentes, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki náluk. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel - láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések - jár, az illető magától meggyógyul.

Az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában azonosították, majd 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák a madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed a kór, és az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át.
nyugat-nílsi láz

2018-09-17 17:05:57

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop