Hirdetés

Mit tegyünk orrvérzés esetén?

A fül-orr-gégészeten az egyik leggyakoribb panasz, amivel a betegek érkeznek, az orrvérzés. Az emberek 60%-nál életükben legalább egyszer jelentkezik orrvérzés, azonban az esetek alig 10%-a igényel orvosi ellátást. A 10 évesnél fiatalabb és a 45-65 éves korosztály a leginkább érintett.

orrvérzés, koagulálás, tamponálás |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


Az alábbiakban Dr. Pataki Zsolt, az Oktogon Medical Center fül orr gégész szakorvosának összefoglalóját olvashatják.

Orrvérzésnek (epistaxis) az orrüregből, orrmelléküregekből, illetve az orrgaratból kiinduló vérzéseket nevezzük.

Orrvérzés kialakulásában helyi és szisztémás okok állhatnak.

Az orrvérzések leggyakoribb helyi okai

1. Arcot, orrot ért trauma
2. Az orrnyálkahártya felületes sérülései (leggyakrabban az orrpiszkálás okozza)
3. Idegentest
4. Az orrsövényen levő perforáció
5. Orrpolypok
6. Orrüregi daganatok
7. Orrgarati daganatok
8. Szteroidos orrspray túlzott alkalmazása
9. Kiszáradt nyálkahártya
10. Barotrauma
11. Orrmelléküreggyulladás
12. Nátha
13. Környezeti irritáló anyagok
14. Daganat áttétek az orrban
15. Juvenilis angiofibroma

Szisztémás okok a következők lehetnek:

1. Alkoholos májzsugor
2. Leukaemia
3. Alacsony vérlemezkeszám
4. Vérlemezke aggregáció gátlás (aszpirin kezelés)
5. Aplasztikus anaemia
6. Hemofilia
7. Antikoagulánsok alkalmazása
8. Von Willebrand – betegség
9. K-vitamin-hiány
10. Magas vérnyomás
11. TBC
12. Mononucleosis
13. Sacrlat
14. Rheumás láz
15. Májbetegségek
16. Uremia
17. Felső légúti fertőzések
18. Osler-Weber – Rendu szindróma

Az orrvérzések zöme úgynevezett elülső orrvérzés, ami az orrsövény elülső harmadából, az orrnyílástól hozzávetőlegesen 1.5 cm mélyen helyezkedik el: locus Kiesselbachi. Itt három artéria ágainak a találkozása helyezkedik el. Az elülső orrvérzések leggyakrabban a nyálkahártyát ért traumás behatásból erednek.

Előfordulnak hátsó orrvérzések, ahol az uvulán és a hátsó garatfalon látni vércsorgást. A hátsó orrvérzések sok esetben artériás eredetűek. Bizonyos betegségekben, (úgymint idősebb betegeknél, akik véralvadásgátlót szednek, Osler-Weber-Rendu betegségben és a vérlemezkék funkcióját érintő betegségekben) az elülső – és a hátsó orrvérzés együtt fordul elő.

Orrvérzés kezelése

A kisebb, elülső orrvérzések házi praktikákkal is könnyen megszüntethetők. A fej enyhe előrehajtása mellett 5 percig az orrszárnyat az orrsövényhez szorítva befogjuk az orrot. Egy orrcseppes vatta előzetes behelyezése az orrszárny összeszorítása előtt növeli az orrcsepp érösszehúzó hatásának.

Erősebb, nem vagy nehezen csillapodó orrérzések esetén feltétlenül és minél gyorsabban fel kell keresni a fül-orr-gégészetet.

Orrvérzés intézeti ellátása:

Első lépés a véralvadék eltávolítása, aminek a legegyszerűbb módja, ha a beteg jó erősen kifújja az orrát. Az orrnyálkahártyán átáramló vérmennyiséget helyi hatású érösszehúzók alkalmazásával tudjuk csökkenteni. Így már könnyebb a tájékozódás és a vérzés forrásának a felkutatása. Legbiztosabban az orrüreg endoszkópos áttekintésével találhatjuk meg a vérzés pontos helyét.

1. Kauterezés
Akut esetekben, főképp elülső és hátsó orrvérzések esetén is a leghatásosabb kezelési eljárás. A termokoagulációs elven működő koagulátorok esetében az áram már az eszközben hővé alakul, a korszerű bipoláris és monopoláris koagulátor esetén pedig az áram a szöveten keresztül haladva a szövet elektromos ellenállást felhasználva alakul hővé. Hő hatására a koagulátor a serült eret elzárja.

2. Ezüst nitrátos ecsetelés
Erre a kezelési eljárásra a 10%-os ezüst nitrátos oldatot használjuk. Az oldat nyálkahártyára kerülve csípő érzést okoz, ezért javasolt a nyálkahártya előzetes helyi érzéstelenítése.

3. Orrtamponálás
Amennyiben a fenti eljárásokkal nem tudtuk a vérzést szüntetni akkor jön szóba az orrtamponálás. Elülső területek esetén elülső réteges orrtamponálás, hátsó orrvérzések során hátsó, úgynevezett Bellocq tamponálást kell alkalmazni.

Tamponálásra jodoformos, vazelinnel bekent gézcsíkokat használjunk, de forgalomba vannak felfújható ballonkatéteres vérzéscsillapitó eszközök is. Továbbá a vérzés elállítható expanziós szivacstamponnal is.

A tampont minimum 24 óráig bent kell tartani. Általában 48-72 óra után szoktuk elkezdeni folyamatosan lazítani, kiszedni a tamponokat, amit a lazítás megkezdése utáni 2.- 3. napra távolítunk el teljesen.

Orrvérzés megelőzése

Megfázás, nátha esetén az orrot kíméletesen fújjuk. A beszáradt váladékot inkább sós, meleg orröblítő vízzel távolítsuk el, mert az orr piszkálásakor gyakran sérül a nyálkahártya, ami orrvérzést eredményez.

Az orrnyálkahártya kiszáradása annak kisebesedéséhez vezethet. Ezt a kiszáradást gyakran a lakás száraz levegője, vagy a megfázások során használt orrcsepp és orrspray-k okozhatják. Ez kiküszöbölhető a szoba levegőjének párásításával, illetve orrkenőcs és orrolaj használatával.
orrvérzés, koagulálás, tamponálás

2019-07-29 11:03:42

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop