Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek »

Hányinger, hányás – mit tehetünk?

Az émelygés és a hányás igen kellemetlen, de általában nem veszélyes állapot egyik sem. A leggyakoribb okok: vírusfertőzés, terhesség, egyes gyógyszerek, ételmérgezés. tengeri betegség. Ha súlyosabbak a tünetek, a beteg zavart, fáj a hasa, esetleg magas láza van, gyenge és folyamatosan hány, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni.


Az antibiotikum tartós szedése a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet elő

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb a vastagbélrák kockázata a Gut című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.


Tévhitek az emésztéssel kapcsolatban

Szinte mindenki küzd valamilyen állandó vagy időszakos emésztési problémával, legyen ez puffadás vagy gyomorégés, ételallergia vagy stressz okozta hasmenés, netán állandó kezelést igénylő gyulladásos bélbetegség. Az alábbiakban a köztudatban terjedő tévhiteket kívánjuk eloszlatni.


Gyomorfájás – tények és tévhitek

A legtöbbünkkel megesik, hogy fáj vagy felfordul a gyomra, és az emberek közel 40 százalékának súlyosabb emésztőszervi problémája is lehet, például fekély vagy IBS (irritábilis bélszindróma).


Miniatűr gyomrot alkottak felnőtt őssejtekből

Először alkottak miniatűr, az emberihez hasonló gyomrot felnőtt őssejtekből amerikai tudósok kutatási célra.


A köldöksérv

A köldöknyílás születés után elveszíti szerepét, mivel a köldökzsinór már nem köti össze a magzatot az anyával. Ha a hasizmok nem záródnak tökéletesen a has közepén, ezen a nyíláson keresztül sérv jöhet létre.


Az étkezési rostok növelik a jótékony bélbaktériumok számát

Az étkezési rostokról ismert, hogy elősegítik a bélmozgást, amerikai kutatók pedig most igazolták, hogy a rostban gazdag táplálék növeli bizonyos jótékony baktériumok számát is a bélben.


Ha nem múlik a gyomorégés

Az emberek mintegy 40 százaléka szenved a gyomorégéstől. Az ún. protonpumpa-gátlók csökkentik a gyomorsav termelődését, de nem minden esetben hatnak a gyógyszerek. Szerencsére tehetünk ellene; az alábbiakban néhány tippet adunk közre a gyomorégés leküzdésére.


A gasztroenterológia jövője

A gasztroenterológusok aggódnak a jövőjük miatt. Egyesek szerint olyan mértékben alkalmazzák a kolonoszkópiát a vastagbélrák megállapítására, hogy alig foglalkoznak bármi mással. A vastagbélrák kiderítésére azonban új módszerek is vannak, így a gasztroenterológusok munka nélkül maradhatnak.


Augusztus második felében indul a vastagbélszűrési program

Augusztus második felében indulhat el az Európai Unió által finanszírozott lakossági vastagbélszűrési program, amely a jövő év végéig l...


Látogatási tilalom az egri Markhot Ferenc Kórház gyermekosztályán

Hasmenéssel, hányással járó megbetegedések miatt pénteken látogatási tilalmat rendelt el az egri Markhot Ferenc Kórház gyermekosztályán s...


Fogpiszkálót operáltak ki egy gyomorfájásra panaszkodó nőből ausztrál sebészek

Fogpiszkálót operáltak ki egy gyomorfájásra panaszkodó 70 éves nő begyulladt vastagbeléből ausztrál sebészek.


Balog: országossá teszik a vastagbélszűrési programot

Idén ősztől országossá terjesztik a vastagbélszűrési programot, az uniós és magyar forrásból megvalósuló szűrésekre 6,57 milliárd for...


Még mindig gyengélkedik a brit uralkodó

Betegség miatt az utolsó pillanatban lemondták a brit uralkodó részvételét egy jelentős hétfői eseményen, és a hét további hivatalos pro...


hirdetés