Hasnyálmirigy felépítése, működése

A hasnyálmirigyet (pancreas) alapvetően két szövettípus építi fel: a mirigyek (acinusok), amik az emésztőenzimeket termelik, és a szigetsejtek, amelyek a hormonokat állítják elő. A hasnyálmirigyből az emésztőenzimek a nyombélbe, a hormonok viszont a véráramba kerülnek.

hasnyálmirigy | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az emésztőenzimek a mirigyek sejtjeiből szabadulnak fel, és különböző csatornácskákon folynak be a hasnyálmirigy kivezetőcsövébe. Ez az Oddi-féle záróizom előtt csatlakozik a közös epevezetékhez, majd mindkettő a nyombélbe ömlik. A hasnyálmirigy által termelt enzimek a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat emésztik. A fehérjebontó enzimek (amelyek a fehérjéket a szervezet számára felhasználható méretűvé hasítják) inaktív formában választódnak ki. Csak akkor válnak működőképessé, amikor elérik a tápcsatornát. Ezen kívül a hasnyálmirigy nagy mennyiségben termel még nátrium-bikarbonátot, ami a gyomorból érkező sav semlegesítésével védi a nyombelet.

A hasnyálmirigy által termelt három hormon az inzulin,s ami a vércukorszintet (glükóz) csökkenti; a glukagon, ami emeli azt; és a szomatosztatin, ami gátolja a másik két hormon felszabadulását.

| hasnyálmirigy
2009-02-12 15:47:42

Web Design & Development Prowebshop