A bélrendszer és működése

Bélrendszerünkre hárul a legnehezebb feladat: átlagosan több mint 50 tonna táplálékot kell megemésztenie életünk folyamán. Teljesítményére legtöbbször nem figyelünk. Csak akkor vesszük észre, hogy létezik, ha valami probléma adódik

bélrendszer, emésztés, immunrendszer | InforMed Hírek14:45-47   InforMed | Sütő, Gy.

A hasban éjjel-nappal szinte észrevétlenül zajlanak az emésztési folyamatok. Életünk folyamán, mintegy 30 tonna étel és 50 ezer liter folyadék vándorol odabenn. A gyomor és a bél a gyomorpéphez emésztőnedveket kever, majd alaposan megdagasztja.

Az enzimek a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat a legkisebb alkotórészeikre bontják, majd a bélfalban található sejtek felszívják a tápanyagokat, és továbbítják a vér és a nyirokfolyadék felé. Végül az emészthetetlen anyagok és a sejtmaradványok kiválasztódnak, és távoznak.

Beidegzés

Az emésztőrendszer idegsejtjei hasonlóan működnek, mint az agy. (Például reagálnak a boldogsághormonnak nevezett szerotoninra és a stressz hírvivő anyagára, az adrenalinra.) A felsoroltak mellett vannak még olyan egyéb neurotranszmitterek (jelzőmolekulák), amelyek a neuronok közötti információátadás kapcsolódásáért felelősek. Így történik az emésztőrendszer aktivitásának irányítása is.

A bélfal speciális érzékelő sejtjei információt adnak a gyomorfal telítettségi állapotáról és a pép összetételéről. Így az idegfonat szabályozni tudja, hogy milyen gyorsan haladjon át a táplálék a bélcsatornán, és mennyi emésztőnedvet termeljen a hasnyálmirigy és a máj.

Az idegi összeköttetések 90 százaléka a bél és az agy között található. Ezért a bél szintén folyamatosan kap visszajelzéseket az agytól, és az agy is mindig el van látva a megfelelő információkkal a bélrendszerünkkel kapcsolatban. De a legtöbb információ „ismeretlen marad” mindaddig, amíg olyan vészjelzéseket nem észlelünk, mint az émelygés, a hányás vagy a fájdalom.

Stressz esetén a bélizmok elernyednek, és az emésztés nehézkes lesz, míg nyugalmi állapotban az emésztés aktív. A félelemből eredő hasmenés, például vizsga előtt, valószínűleg azért alakul ki, mert a stressz hat a bél immunsejtjeire, és emiatt annak szabályozórendszere fokozott működésbe lép.

Immunrendszerünk

Amit a táplálékkal együtt felveszünk, nem mindig válik egészségünk javára. A hasznos anyagokkal együtt mérgek és kórokozók is bekerülnek az emésztőrendszerbe, de az immunrendszer megakadályozza, hogy kárt tegyenek szervezetünkben. A gyomorsav a legtöbb kórokozót elpusztítja. A vastagbélben több billió baktérium „élő falként” védi az emésztőrendszer épségét: az immunrendszer eldönti, ki a barát és ki az ellenség.

Tovább
| bélrendszer, emésztés, immunrendszer
2018-02-28 17:33:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop