Bélbaktériumok és a sport

A Harvard University Medical School kutatói olyan bélbaktériumokat azonosítottak, amelyek segíthetik az élsportolókat jó eredmények elérésében. A kutatás célja az, hogy olyan probiotikus étrendkiegészítőket fejlesszenek ki, amelyek segíthetik a sportolók regenerálódását a kemény edzések után, illetve a tápanyag hatékonyabb átalakulását energiává.


A bélbaktériumok hatással vannak az energia-anyagcserére, segítik lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat. Szerepük van a gyulladásokban és az idegműködésben. Ezért a baktériumok, vírusok, gombák alkotta mikrobiom fontos lehet az állóképesség javításában, a regenerálódásban és a szellemi edzettségben is.

A kutatók a 2015-ös bostoni maratonon részt vevő 20 futó székletmintáját gyűjtötte egy héten át a verseny előtt és után.

Amikor összehasonlították a verseny előtti és a verseny utáni mintákat, a kutatók azt találták, hogy a maraton után egy bizonyos baktériumtörzs hirtelen megszaporodott szervezetükben. Ennek a baktériumnak az a szerepe, hogy lebontsa a tejsavat. Intenzív edzés után a szervezet az átlagosnál több tejsavat termel, ami az izomzat elfáradását, fájdalmakat okozhat. Ez a baktérium segít ennek leküzdésében.

A kutatók megállapították, hogy a baktérium a tejsavat elbontja kémcsőben, és életképes marad az után is, hogy keresztül halad az egér emésztőrendszerén. Most egereket etetnek ezzel a baktériummal, és mérik a tejsavszintet és az egerek fáradékonyságát.

Egy másik tesztben a kutatók összehasonlítottak ultramaraton futóktól nyert baktériumot olimpikon evezősöktől vett mintákkal. Előbbieknél találtak egy bizonyos baktériumtörzset, amely segít a szénhidrátok, rostok lebontásában, ami kulcsfontosságú 160 kilométer futásnál, de ez a baktérium nem volt jelen az evezősök szervezetében. Ez azt jelzi, hogy a különféle sportágak különböző baktériumokat "táplálhatnak".

| bélbaktérium, sport, energia-anyagcsere, tápanyag, probiotikus étrendkiegészítő
2017-08-30 22:42:50
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop