Mesterséges gyomor a kutatás szolgálatában

Brit tudósok az emberi emésztés folyamatának szimulálására a gyomorhoz nagyon hasonlító mesterséges szervet hoztak létre


Egészséges baktériumok

Kétszáz négyzetméter. Bélrendszerünk felülete körülbelül ekkora nagyságú területet lenne képes lefedni. Ezen a „birtokon” hozzávetőleg 100 billió(!) különböző csíra él, egymással szimbiózisban. Ha ezt a csodálatos, ám komplikált viszonyokkal is „megáldott” életteret valami megzavarja, különféle betegségek alakulnak ki. Közülük némelyik akár életveszélyt is okozhat…


A gyomor-bélrendszer működése

Az elfogyasztott táplálék szervezetünk számára történő hasznosítása már a szájban elkezdődik, ahol a táplálék kiváltja a szájüregbe nyíló nyálmirigyek nedveinek elválasztását és a nyál összekeveredik a rágómozgások által felaprózott falattal.


Máj és az epehólyag

A felhas jobb oldalán elhelyezkedő máj és epehólyag az epeutaknak nevezett csatornákkal kapcsolódik egymáshoz. E szoros kapcsolatnak és annak a ténynek ellenére, hogy a máj és az epehólyag néhány működésben egyaránt részt vesz, mégis egymástól nagyon különböző szervek.


Gyomor felépítés, működés

A gyomor (ventrikulusz) egy nagy, bab alakú, üreges, izmos falú szerv; három része van: a gyomorszáj (kardia), a test (korpusz, fundusz) és a gyomoralagút (antrum). Az étel a nyelőcsőből egy gyűrű alakú záróizmon (szfinkter) keresztül jut a gyomorba, amely képes kinyílni és bezáródni. A záróizom normális körülmények között meggátolja, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe.


Vékonybél működés

A gyomorból a táplálék a nyombélbe (patkóbél, duodenum), a vékonybél első szakaszába kerül. A gyomorkapu záróizmán keresztül a táplálék olyan kis adagokban jut a nyombélbe, hogy a vékonybél tovább tudja emészteni. Amikor a patkóbél megtelik, jelzést küld a gyomornak, hogy várjon a táplálék továbbításával.


Végbél és a végbélnyílás

A végbél a vastagbél folytatásába eső tágult bélszakasz, közvetlenül a szigmabél után, s a végbélnyílással végződik. A végbél rendszerint üres, mert a széklet magasabban, a leszálló vastagbélben tárolódik. Végül is, ha a leszálló vastagbél megtelik, és a széklet bekerül a végbélbe, az székelési ingert okoz.


Hasnyálmirigy felépítése, működése

A hasnyálmirigyet (pancreas) alapvetően két szövettípus építi fel: a mirigyek (acinusok), amik az emésztőenzimeket termelik, és a szigetsejtek, amelyek a hormonokat állítják elő. A hasnyálmirigyből az emésztőenzimek a nyombélbe, a hormonok viszont a véráramba kerülnek.


Szájüreg, garat, nyelőcső

A szájüreg mind az emésztő-, mind pedig a légzőrendszer kezdete. Belseje nyálkahártyával borított. A nyálmirigyek kivezető csövei a pofákban, a nyelv alatt és az állkapocs mentén ürülnek a szájüregbe. Alján helyezkedik el a nyelv, ami a táplálék ízlelését és keverését végzi. Mögötte, valamivel lejjebb található a garat (pharynx).


Máj felépítése, működése

A máj (hepar) nagyméretű szerv. Számos különböző funkciót lát el, amelyek közül csak néhány áll kapcsolatban az emésztéssel.


| | 3 |

Web Design & Development Prowebshop