Az antibiotikum tartós szedése növeli a vastagbélrák kockázatát

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb a vastagbélrák kockázata a Gut című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.

| InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A vastagbélpolipok gyakoriak, az esetek többségében nem okoznak tüneteket és nem rákosodnak el, néhány esetben azonban igen.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak a Gut című szaklapban megjelent tanulmánya újabb bizonyítékot szolgáltat arra is, hogy a bélbaktériumoknak szerepük van a daganatok kialakulásában.

A tanulmány 16 600 ápoló adatait elemezte, az adatokat egy, az ápolók egészségét vizsgáló, hosszú távú amerikai kutatás során gyűjtötték. Az eredmények szerint azoknál a 20 és 39 év közötti ápolóknál, akik legalább két hónapig antibiotikumot szedtek, később gyakoribb volt a vastagbélpolipok leggyakoribb fajtája, az adenoma kialakulása, mint azoknál, akik nem szedtek tartósan antibiotikumot a 20-as és 30-as éveikben.

Azoknál a nőknél pedig, akik legalább két hónapon át szedtek antibiotikumot a 40-es és 50-es éveikben, még gyakoribb volt az adenoma évtizedekkel később. A tanulmány azonban azt nem vizsgálta, hány polipból alakult ki rák.

Elfogadható biológiai magyarázata van a jelenségnek. Az antibiotikumok alapvetően megváltoztatják a bélflórát, csökkentik a baktériumok sokféleségét és számát, valamint az ellenséges organizmusokkal szembeni ellenállást.

Mindezeknek jelentős szerepe van a vastagbélrák kialakulásában - amellett, hogy az antibiotikumokkal kezelt baktériumok gyulladást idézhetnek elő, ami növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mindezek miatt szükség van az antibiotikumok használatának korlátozására és a gyulladások megakadályozására, ezzel a daganatok kialakulásának megelőzésére.

| antibiotikum, bélrák, antibiotikum tartós szedése, vastagbélpolip
2019-05-28 18:24:17


Pszichés székrekedés

Sokan gondolják azt, hogy székrekedésük van, ha nincs minden nap székletük. Mások úgy vélik, hogy akkor van szorulásuk, ha a székletük megjelenése vagy állaga elt...


A hányinger és a hányás okai

Életünk során valamennyien átéljük azt a felettébb kellemetlen érzést, amikor gyomrunk egyszer csak felkavarodik, és émelyegni, esetleg szédelegni, verejtékezni kezdü...


Az antibiotikum tartós szedése növeli a vastagbélrák kockázatát

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb a vastagbélrák kockázata a Gut című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.


A köldöksérv

A köldöknyílás születés után elveszíti szerepét, mivel a köldökzsinór már nem köti össze a magzatot az anyával. Ha a hasizmok nem záródnak tökéletesen a has kö...


Tévhitek az emésztéssel kapcsolatban

Szinte mindenki küzd valamilyen állandó vagy időszakos emésztési problémával, legyen ez puffadás vagy gyomorégés, ételallergia vagy stressz okozta hasmenés, netán ál...