Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek » Hasmenés, székrekedés »

Vastagbél renyheség

A vastagbél renyheségben a vastagbél összehúzódásai gyengülnek, vagy a végbél nem érzékeli a benne lévő székletet, ami idült székrekedéshez vezet.


Nyári hasmenés

Nyáron az egyik leggyakoribb betegség a szalmonella fertőzés. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők, a gyermekek, a 60 év felettiek, a cukorbetegek, a gyomorsavhiányban szenvedők és a legyengült immunrendszerű emberek.


A kefir nem előzi meg az antibiotikus kezelés kapcsán fellépő hasmenést

A kefir a világ egyik legrégebbi „gyógyító” itala, de sajnos nem előzi meg a hasmenést egy antibiotikus kúra kapcsán, legalábbis ezt állítják amerikai kutatók, akik az egészséges folyadék hatását egy szigorú kettős vak kutatás során vizsgálták.


A tengerparti homokozás bélbetegséghez vezethet

A tengerparton homokvárat és kis tavakat építő gyermekeknél és felnőtteknél is nagyobb kockázattal alakul ki gyomor-bélbetegség és hasmenés, mint azoknál, akik csak úszni és sétálni járnak a partra, állítják amerikai kutatók.


Pszichés székrekedés

Sokan gondolják azt, hogy székrekedésük van, ha nincs minden nap székletük. Mások úgy vélik, hogy akkor van szorulásuk, ha a székletük megjelenése vagy állaga eltér az általuk megszokottól. Azonban nemcsak a mindennapos székürítés normális, és a ritkább székelés sem feltétlenül jelez rendellenességet, hacsak nem mutat lényeges eltérést a korábban kialakult székelési szokásokhoz képes. Ugyanez igaz a széklet színére és állagára; hacsak nem következik be lényeges változás ezekben, az illetőnek valószínűleg nincs székrekedése. A székrekedésről alkotott ilyen tévhitek felesleges kezelésekhez, különösen a bélmozgást serkentő hashajtók, a bélizgató kúpok és beöntések hosszú ideig tartó alkalmazásához vezethetnek. Mindez súlyosan károsíthatja a vastagbelet, "lusta bél" szindrómát okozhat és vastagbél melanózishoz (a vastagbél nyálkahártyájában kialakuló rendellenesség, amit egy festékanyagnak a lerakódása okoz) vezethet. A pszichés székrekedés diagnózisának felállítása előtt az orvos meggyőződik arról, hogy nem szervi elváltozás okozza-e a szabálytalan bélműködést. Diagnosztikus vizsgálatokra, például a szigmabél vizsgálatára egy hajlékony, képalkotásra alkalmas, cső alakú eszközzel (szigmoidoszkópia), vagy a vastagbél báriumos kontrasztanyaggal történő feltöltéséreH lehet szükség. Ha nincs szervi eltérés, jobb, ha a beteg elfogadja a kialakult székelési szokást, és nem ragaszkodik egy szabályosabb rendhez.


Fájdalmas székelés

A fájdalmas székelés nehéz székletürítés, amit a medence és a végbélnyílás izomműködése feletti ellenőrzés hiánya okoz. A normális székürítéshez a medencefenék izmainak és a végbélnyílást zárva tartó körkörös izmoknak (záróizom - szfinkter) az ellazulása szükséges. Egyébként a székürítésre tett kísérlet hiábavaló, még jelentős erőlködés esetén is. A fájdalmas székelésben szenvedő beteg érzi, hogy szükségét kellene végeznie, de képtelen azt megtenni. Még a lágy széklet ürítése is problémát okoz.


hirdetés