A tengerparti homokozás bélbetegséghez vezethet

A tengerparton homokvárat és kis tavakat építő gyermekeknél és felnőtteknél is nagyobb kockázattal alakul ki gyomor-bélbetegség és hasmenés, mint azoknál, akik csak úszni és sétálni járnak a partra, állítják amerikai kutatók.

fertőzés, hasmenés | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Még nagyobb a kockázat azoknál, akik játékból eltemetik magukat a homokba. Azoknál a gyermekeknél a legmagasabb a kockázat, akik játék közben a szájukba veszik a homokot.

„A tengerparti homokban gyakran kimutathatók a széklettel való szennyeződés jelei. Sajnos egyáltalán nem vagyunk tisztában azzal, hogy ez mit jelent azokra nézve, akik játszanak a homokban” - fogalmaztak az amerikai kutatók. - „Ez az első olyan vizsgálat, ami felméri a kapcsolatot a homokozás és egyes betegségek között.”

A kutatók 27 000 emberrel készítettek interjút, a résztvevők olyan tengerparti vagy édesvíz melletti parton jártak, aminek hét mérföldes környezetében egy vízkezelő telep szennyvízürítője található. Ennek ellenére a homok szennyeződésének eredete általában nem volt megállapítható, és éppen úgy származhatott városi szennyvízcsatornából vagy háziállatok piszkításából is. A vizsgált partokon a víz minősége megfelelt az egészségügyi standardoknak.

„Azt már egy ideje tudjuk, hogy széklettel szennyezett vizekben való fürdés esetén magasabb a fertőződés kockázata, kevés adatunk van azonban a víz melletti strandokról” - fogalmaztak a kutatók. - „Szó sincs arról, hogy az embereket el akarjuk ijeszteni a homokos partokról, de gondoljanak arra, hogy kezet mossanak, vagy más módon fertőtlenítsék kezüket homokozás után.

A résztvevőket arról kérdezték, hogy milyen mértékben kerültek kapcsolatba a homokkal (homokoztak-e, illetve betemették-e magukat). 10-12 nappal később egy telefonos interjú kapcsán azt mérték fel, hogy milyen tüneteket észleltek magukon a vízparti élmények után.

Az elemzések során fény derült gyomor-bélfertőzésre, felső légúti infekcióra, kiütésre, szemgyulladásra, fülfájásra és fertőzött sebekre. A gyomor-bélfertőzések gyakorisága például homokozás kapcsán 13 %-kal, homokkal való betemetkezés után 23 %-kal nő.

„Nyáron sokan töltik az idejüket homokos vízparton. Bár a nyaralók csupán kis hányada – legfeljebb 10 %-a – betegszik meg, érdemes odafigyelni erre a problémára. Ha sikerül bebizonyítani, hogy tényleg a homok a betegség okozója, akkor meg lehet keresni a szennyeződés forrását, és minimalizálni azt.”

Science Daily
| fertőzés, hasmenés
2009-07-16 09:22:38

Web Design & Development Prowebshop