Fertőzéses hasmenések

A nyári hónapok legkellemetlenebb velejárója lehet a hasmenéssel járó betegség. Legtöbbször valamilyen fertőzött étel elfogyasztása után néhány órával, esetleg 1-2 nap múlva, többnyire váratlanul jelentkeznek a tünetek: hasmenés, többször hányás és láz, hasi görcsök kíséretében.

fertőzés, hasmenés, rotavírus, bakteriális fertőzés, rotavírus | Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.
A hasmenések zömét fertőzés okozza. A kórokozók sokfélék lehetnek, vírusok, közülük a Rota-vírus a leggyakoribb emberi és állati enteralis kórokozó. Kisebb közösségi járványokat okoz, csecsemőknél nagyon súlyos formát ölthet.

Terjedése faeco-oralisan (széklettel, szájon át), de légutakon való átvitel is lehetséges. A baktériumok közül a leggyakoribb kórokozók, a szalmonella több mint 2000 fajtája, szorosan követik őket az egyre szaporodó Campylobakter jeluni által kiváltott hasmenések.

A nyáron szezonális vérhasfertőzés okozója, a Shigella baktériumok, de a Yersiniak, Coli-baktériumok, és sajnos a kolera sem hagyható figyelmen kívül, valamint különböző protozoonok (Giardia, aemoba) és gombák is szerepelhetnek okozóként. A gyomor-bélrendszeri kórokozók leggyakrabban a szájon át kerülnek a szervezetbe, az okozott betegség súlyossága függ a kórokozó életképességétől (virulentiától), számától és a szervezet ellenálló képességétől. Utóbbit az életkor és az immunrendszer állapota befolyásolja.

A csecsemők, idősek és az immunrendszer gyógyszeres, vagy veleszületett gyengeségében szenvedők, vagy más betegség által károsított ellenálló képességű egyének gyorsabban, súlyosabban megbetegedhetnek, a halállal végződő esetek is ezen csoportokból szoktak kikerülni. A kórokozók megtalálhatók mindenütt az ember környezetében, tárgyakon, élelmiszerekben, vízben, strandokon, folyókban, állatokban, emberekben is, nemcsak a betegekben, hanem egészséges hordozókban is. Utóbbiak veszélye abban rejlik, hogy nem mindig ismert, vagy kellően nem hangsúlyozott a kórokozó-hordozó állapot és székletszóródással, piszkos kéz közvetítésével terjesztik a fertőzést. Az emberek többsége élete folyamán átesik hasmenésen, néha olyan enyhe formában, hogy alig vagy nem emlékszik rá.

A váratlanul, súlyos tünetekkel jelentkező hasmenés, hányás hasi görcsökkel, lázzal is járhat és nagyon ijesztő lehet. Sokan mégis hajlamosak könnyedén venni, valami hasmenéscsökkentő tablettát bevenni, vagy fél deciliter tömény ital gyógyító hatására várni. Az ilyen öngyógyításért sokszor kemény árat kell fizetni. Nem ürül ki a kórokozó, szétterjed a szervezetben, véráramfertőzés jön létre, több ideje van a kórokozónak egyes szervekbe bejutni.

Az enteralis kórokozók által létrehozott betegségben, bár megtalálhatók az egyes kórokozóra jellemző betegségtünetek, mégis közös jellemző a hasmenés, hányás, hasi, görcsök, esetenként láz. Ezen tünetek olyan fokozottak lehetnek, hogy a folyadék-, sóvesztéssel kiszárad a szervezet, veseelégtelenség alakul ki, amely halálhoz is vezethet. Nagyon gyorsan az exiccatio (kiszáradás) megszüntetésére kell törekedni, természetesen a kórokozó felderítését is meg kell kezdeni a járványügyi előírásoknak megfelelően. Kötelező széklet küldése az ÁNTSZ-be.

A ’70-es évek előtt gyakorlatilag majdnem minden hasmenéses beteget kórházba kellett utalni, külön mentővel. Napjainkban már liberálisabb a törvény. Az orvosnak kell eldönteni, hogy hol kezeljék a beteget. A hasmenéses beteget el kell különíteni, lehetőleg egy ápoló személy foglalkozzék vele. A környezetben rendszeresen kell fertőtleníteni a beteg evéshez, iváshoz használt tárgyait, ruhaneműjét, ágyneműt, ágytálat, a WC-t is. Mind a beteg, mind ápolója részére kötelező a rendszeres, fertőtlenítő kézmosás, hiszen a kéz a legveszélyesebb közvetítő. Az ételmaradékot lehetőleg főzzük meg és utána öntsük ki. A betegtől és a vele szorosan együtt élőktől kötelező a székletmintát elküldeni az ÁNTSZ-be.

Legfőbb veszély a kiszáradás

A beteg kiszáradását megelőzendő, azonnal kezdjük meg az itatását. Felnőtteknél kortyonként, lehetőleg hidegen, optimális 8-10 fokos folyadékot adni, ami lehet kevésbé cukros tea, gyümölcslé, vizes kakaó, és ha elérhető, ORF-készítmény (szájon át adható, létfontosságú sókat, cukrot tartalmazó, rehidráló folyadék, melyet gyógyszertárban receptre megvásárolható porból kell vízzel, teával elkészíteni). Felnőtteknél naponta 3-4 liter folyadékot kell elfogyasztani, csecsemőknek testsúlykilogrammonként 150 millilitert. Gyógyszert csak az orvos által előírtat szabad használni.

Ha nem javul a beteg állapota, vagy a veszélyeztetett csoportba tartozik, kórházba, lehetőleg fertőzőosztályra kell utalni, ahol a kezeléshez és a kórokozó felderítéséhez, gyógyításához is adottak a feltételek. A járványügyi szervek felé kötelező írásban bejelenteni a betegséget, még a gyanúját is, hogy időben megtörténhessenek a fertőzés tovaterjedését akadályozó intézkedések, amellyel esetleg nagyobb járvány kitörésének lehet elejét venni. Például bizonyos munkahelyekről (élelmezés, vízművek, csecsemőotthonok, konyhák, éttermek) kitiltják a beteg hozzátartozóit, amíg negatív székleteredményük nincs, illetve hét napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni ezen személyeket. Amennyiben a szűrővizsgálat során pozitív székleteredményt kapunk, járványügyi megfigyelés alá kell helyezni a pozitív személyt.

A megelőzésről

Mire kell figyelni, hogy megelőzhessük a fertőzéses hasmenéseket?

A nyári meleg hónapokban a háztartásokban, vendéglátóhelyeken fokozottabban kell figyelni az élelmiszerek gyors romlásának elkerülésére. A romlandó árukat hűtőbe kell tenni. A nyers, felhasználatlan árut hőkezelni, sütni-főzni kell. Frissen készített ételeket fogyasszunk. A szárnyasok, a tojás nagy szalmonellaveszélyt jelentenek. Nyersen tilos tojást enni. Nagy gondot kell fordítani arra, hogy mindig tiszta kézzel dolgozzunk. Nem véletlen, hogy a vendéglátóegységeknél előírás, követelmény a kézmosók és fertőtlenítőszerek alkalmazása. A háztartásokban sem szabad spórolni a fertőtlenítőszerekkel és a személyi higiéné megtartására is fokozottan kell törekedni. A tojást felhasználás előtt mossuk meg, gyümölcsöt mindig megmosva fogyasszunk, strandokon vigyázzunk arra, hogy a szánkba került vizet ne nyeljük le. A nagyon jó táplálékként szolgáló tejet is csak kellő hőkezelés után fogyasszuk.

A hasmenés tehát mindenképpen betegség, lehet megelőzni, de ha már fennáll, saját és környezetünk érdekében gyógyítani kell, be kell tartani a gyógyítási és járványügyi szabályokat.

| fertőzés, hasmenés, rotavírus, bakterialis fertőzés
2007-11-20 11:35:33

Web Design & Development Prowebshop