A krónikus székrekedés meglepő új kezelése

Új, gyógyszermentes lehetőség a krónikus székrekedéssel küzdőknek.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: CNN

Egy olyan kapszult hoztak forgalomba az USA-ban, mely a maga nemében egyedülálló, körülbelül akkora, mint egy hagyományos tabletta, mely vibrál, hogy stimulálja a vastagbelet.

A Vibrant nevű kapszulák, augusztusban engedélyezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, de csak ezen a héten vált elérhetővé.

Naponta lefekvés előtt egyetlen kapszulát kell bevenni, mely a gyomron és a vékonybélen keresztül körülbelül 14 órával később eléri a vastagbelet. 

A tabletták serkentik a bélben található speciális idegsejteket, melyek segítenek beindítani a perisztaltikát. Három másodpercig kis rezgés tapasztalható, három másodpercig kikapcsolva” – mondta Cathy Collis, az izraeli Vibrant Gastro kereskedelmi igazgatója.

Használat előtt minden tabletta aktiválódik egy kis tokban, amely bekapcsolja. Miután a felhasználó lenyelte, körülbelül két órán keresztül aktív, körülbelül hat órán át elcsendesedik, majd ismét aktiválódik további két órára, végül kiürül. A kapszulákat napi bevételre tervezték, ugyanúgy, ahogyan más fenntartó kezelést szoktak végezni.

A cég tájékoztatása szerint a kapszulák olyan anyagból készülnek, amelyet a gasztroenterológusok által az elmúlt 15 évben használt tabletta-kamerákhoz is használnak.

Az FDA engedély megszerzéséhez a Vibrantnak bizonyítania kellett, hogy a pirulákban nincsenek mérgező anyagok, és ellenállnak például ha valaki véletlenül beleharap, hogy nem okoznak fertőzést, nem irritálják a szöveteket, nem zavarják más elektronikus eszközök működését, nem akadnak el és  működnek.

Amint a tabletták a szennyvízbe kerülnek, kiszitálják, és nem komposztálható anyagként egy hulladéklerakóba viszik őket.

Kevesebb mellékhatás

Egy kis klinikai vizsgálat során 349 krónikus székrekedésben szenvedő embert két csoportra osztottak: 200-an nyolc héten keresztül naponta szedték a vibrációs kapszulákat, és 149-en egy olyan tablettát nyeltek le, amely nem vibrált.

Azok, akik a Vibrant tablettát szedték, arról számoltak be, hogy gyakrabban volt székletük és jobban kiürítették a beleiket, mint azoknak, akik nem kapták meg az aktív kapszulákat. Lágyabb székletről és kevesebb puffadásról is beszámoltak. A legtöbben azt mondták, hogy nem érzik a tabletták hatását, de néhányan igen. Egyikük sem érezte kényelmetlennek, és senki sem hagyta abba a szedését emiatt.

A Vibrant kapszulát szedők nem számoltak be súlyos mellékhatásokról, például bélelzáródásról. Több emésztési mellékhatásról számoltak be a placebo csoportban, mint a Vibrant csoportban: 9,4% vs. 6,5%. Ketten, akik a Vibrant kapszulát szedte, hasmenésről számoltak be.

A bélrendszer stimulálása gyógyszerek nélkül

A vibrációs kapszulákat úgy programozták, hogy meghatározott módon működjenek. Az FDA csak krónikus székrekedés kezelésére engedélyezte olyan felnőtteknél, akiknél más kezelés hatástalan, vagy akik nem tolerálják a vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszerek mellékhatásait. 

Nyelési nehézség, gyomorbénulás esetében,,vagy akiknek kórtörténetében bélelzáródás szerepel, nem szedheti.

Több tanulmányozással és finomhangolással a szakértők átprogramozhatják a tablettákat, hogy hamarabb kezdjen dolgozni, esetleg már a gyomorban, segítve a gastroparesisben szenvedőket. Az is lehetséges, hogy a kapszula programozását személyre szabják, hogy jobban megfeleljenek az egyes betegek igényeinek.

| Vibrant kapszula, székrekedés
2023-02-09 15:44:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop