Hasmenés a reggeli órákban - 78 éves anyósom

Anyósom 78 éves, 15 évvel ezelőtt az epehólyagját eltávolították, más műtétje nem volt. Fizikailag és szellemileg is igen jó állapotban van, testsúlya arányos, mozgékony, életmódja egészséges, táplálkozása kíméletes és változatos.
3-4 éve kezdődött, az utóbbi 1 évben vált gyakorivá, hogy főként a reggeli órákban váratlanul hasmenés jelentkezik, ez kétszer, háromszor is megismétlődhet. Nem kíséri kellemetlen jelenség, nincs fájdalom, hányinger, nem puffad, az étvágya jó. Gasztroenterológia vizsgálata jó, laborleletei jók, hasi ultrahang negatív, székletvizsgálat negatív volt.
Abban az esetben, ha a hasmenés 2-3 napon keresztül is megismétlődik, Dicetelt szed, ami átmenetileg rendezi az állapotát.
Étkezését, az elfogyasztott ételek hatását figyelemmel kíséri, de összefüggés nem tapasztalható, egyugyanazon étel egyszer előhozza a hasmenést, máskor semmilyen hatás nem mutatkozik. Környezetváltozás esetén, pl. nyaralás, a tünet nem jelentkezik.
Az alábbi gyógyszereket szedi kb. 5 éve: Accusid, Concor, Digoxin, NitrominR, Syncumar, Xanax este.
Várom válaszát köszönettel!

geriátria, hasmenés, bélrendszer | Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(februári)   InforMed | Boncz, Á.
Ha nem kíséri testsúlycsökkenés, rossz közérzet és a kivizsgálás negatív, teendőt nem igényel. Elképzelhető, hogy a korral csökken a bélrendszer felszívóképessége és ez váltja ki a hasmenést.

Kapcsolódó cikkek a Geriátria rovatban olvashatók.

| geriátria, hasmenés, bélrendszer
2009-02-26 18:07:41
No menu item defined, wrong database setup!

Web Design & Development Prowebshop