Egy elkeseredett lány

hasmenés, ileus, csípőficam, csípÅ‘ficam | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Köszönöm szíves válaszát a rovatban, szeretnék még más kérdésekben is tanácsot kérni Öntől. (akár a rovaton kívül is, magánban, ha ez lehetséges). Sok eloszlatni való kételyem van nyitottan. Mindenek előtt, kérdezte, hogyan lehetett hasnyálmirigy-gyulladásom, nos ez úgy kezdődött, hogy pár napja szúró, majd egyre erősödő fájdalmat éreztem a hasamban és ezzel együtt hasmenésem volt. Mivel egyszer már műtöttek bélelzáródással (ileus) 7 éve, gondoltam, esetleg ez újult ki. Igazából a műtét sok gondot megoldott, de nem lett tökéletes a bélrendszerem ma sem. Váltogatva jön elő hasmenés (nagy fájdalmakkal) és szorulás. Néha hetekig nincs székletem, szinte függetlenül attól, mit eszem.. Tehát elmentem a belgyógyászat sürgősségire, és közölték néhány vizsgálat után, hogy bent kellene maradnom a kórházban, megfigyelésre. Amikor kiengedtek a kórházból, a zárójelentésemben szerepelt hasnyálmirigy-,máj-, bélgyulladás gyanúja. De szerintem igazából nem derült ki, mi volt a baj. Hepatitis A vírusra is gyanakodtak, de a széklet és a vizelet ANTSZ vizsgálat negatív lett. Az ok feltehetően kínai étel fogyasztástól alakult ki, mivel előtte nem sokkal azt fogyasztottam a munkahelyemen.

Őszintén megvallom Önnek, rengeteg problémám volt már életemben a beleimmel, valami nem működik ott belül jól. Kérdésem lenne, hogy hogyan tudnék olyan étrendet összeállítani, ami megfelelő lenne számomra és kihez forduljak ebben az ügyben. Javasoltak puffasztó étel-kerülést, de ez elég tág fogalom, úgy érzem.

Felmerült az allergia-vizsgálat ötlete, erről érdeklődnék, hogyan csinálják, szívesen elvégeztetném az ügy érdekében, hogy végre megtudhassam, mi a probléma.

Kb.egy hónapja gyógyteát iszom, nem tudom, mennyire preferálja az effajta dolgokat, de nekem bejött, vagyis a hasmenés lehetősége lecsökkent, már csak 4-5 naponta van, akkor sem annyira heveny.

Másik kérdésem: állítólag kopásom van a medencecsontomban kiskoromból visszamaradólag, amikor is csípőficamos voltam. Ez gyakran előjön és nagy fájdalmakkal jelentkezik, szinte alig tudok menni. Hogyan lehet csökkenteni gyógyszer nélkül ezeket a fájdalmakat? Egészen megkeserítik az életemet. Talán valami torna létezik rá?

Doktornő, nekem annyi problémám volt már életemben, ha nem fájna minden percben valamim, azt mondhatnám, boldog ember lennék. Rengeteg fejlődési rendellenesség kialakult nálam. Valami immunrendszer erősítő gyógyszerre lenne szükségem, mert rengeteg betegség elkap, szinte mindenre allergiás vagyok.

Kérném szíves válaszát, ha esetleg egy ilyen hosszú levélre tudna reagálni, nagyon megköszönném. Lehet, hogy csak egy kis bíztatásra lenne szükségem a "túléléshez".

Köszönettel: Egy elkeseredett lány

Tényleg igencsak "gyári hibás", ha szabad ezt mondanom. Gondolom, a bélelzáródás (ileus) is fejlődési rendellenesség miatt alakulhatott ki. A hasi műtötteknél összenövések alakulhatnak ki, nagy kiterjedésű vékonybélszakasz eltávolítás után felszívódási zavar is kialakulhat. Túl hosszú és tág bélcsatorna szintén bajok forrása lehet. Olyan azonban nem lehetséges, hogy valakinek hetekig ne legyen széklete. Az újabb bélelzáródás elkerülése érdekében, akármilyen fiatal is, hashajtó rendszeres szedése, hasizomtorna biztosan szükséges. Fogyasszon sok rostot tartalmazó ételeket, nyers gyümölcsöt, nem túlőrölt gabonaféléket. A székrekedéses emberek hasmenésének sokszor az az oka, hogy a beszáradt széklet felett pangó szélet elfolyósodik és kilöki a "dugót." Ilyenkor szakszerű beöntés sokat segíthet.

A csípőficam kérdést beszélje meg ortopéd szakorvossal. Gyógytorna, úszás, egyszerű fájdalomcsillapító (non-szteroid, Algopyrin) szedése biztosan használ. Így a sok apró hiba ellenére kis segítséggel elviselhető életet élhet.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| hasmenés, ileus, csípőficam
2002-07-11 13:39:38
No menu item defined, wrong database setup!
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop